You are currently viewing Godišnjica premijere filma Slijepa ulica Romana Polanskog

Godišnjica premijere filma Slijepa ulica Romana Polanskog

Na današnji je dan, 2. lipnja 1966. godine u Londonu održana premijera čuvenog filma “Slijepa ulica” (Cul-de-sac), snimljenog u režiji slavnog redatelja Romana Polanskog.

Neurotični biznismen (Donald Pleasence) sa svojom se znatno mlađom ženom, Francuskinjom Teresom (Françoise Dorléac) povukao u dvorac u Škotskoj. Učmalost njihova života prekida dolazak dvojice ranjenih gangstera, Dickieja (Lionel Stander) i Albieja (Jack MacGowran), koji se tu namjeravaju skloniti do trenutka kada im u pomoć treba priskočiti njihov šef, misteriozni Katelbach. Gangsteri maltretiraju bračni par, a situacija postaje sve napetija jer gangsterski boss ne daje nikakvih jasnijih naznaka o pomoći…

“Slijepa ulica” psihološka je drama snimljena prema scenariju Romana Polanskog i njegova dugogodišnjeg suradnika Gérarda Bracha. Jedan je od najuspjelijih filmova kozmopolitskoga poljskog redatelja, u kojem dolaze do izražaja sve najistaknutije karakteristike Polanskog: spoj realističnog seciranja likova i događaja s elementima sarkazma i crnoga humora.

Glavnu ulogu tumači glumac koji se poslije istaknuo kao demonski mastermind u filmovima o Jamesu Bondu te kao zloguki psihijatar Loomis u serijalu “Noć vještica” Donald Pleasence, kojemu je to bila prva istaknutija, dramski razrađenija interpretacija. Nažalost, glumica Françoise Dorléac poginula je u prometnoj nesreći u 25. godini života samo godinu dana poslije premijere filma (26. lipnja 1967.).

Goran Čelig