You are currently viewing Godišnjica premijere filma Syriana redatelja Stephena Gaghana

Godišnjica premijere filma Syriana redatelja Stephena Gaghana

Na današnji dan, 23. studenog 2005. godine u sjevernoamerička kina pušten je film “Syriana”, adaptacija memoara Roberta Baera, nekadašnjega službenika CIA-e. Solidan je to američki politički triler o velikim američkim naftnim kompanijama koje upadnu u teškoće kada arapske zemlje odluče promijeniti politiku poslovanja s njima. Jedan takav slučaj zorno je predstavljen u ovome filmu, kao i svi problemi što se vezuju uz svijet nafte, poslovanja milijunskih kompanija te nezaposlenosti zbog njihova propadanja.

Osim nedavno nestalim projektilom u Iranu, CIA se bori sa još težim zadatkom: emiratski prijestolonasljednik iz dinastije al-Subaai s Kinom je potpisao ugovor o opskrbi naftom, čime prekida poslovanje s američkim naftnim magnatom Connex. Sada je Connex prisiljen otpustiti svoje radnike, i to upravo one koji su se doselili u Sjedinjene Države iz arapskih zemalja, te se udružiti s manjom naftnom tvrtkom iz Kazahstana. Američko pravosuđe sumnja da se radi o podmićivanju direktora, ali odvjetnik koji zastupa američku tvrtku vjeruje da je riječ o još dubljoj podvali. Zato se angažiraju stručnjaci koji bi trebali otkriti uzrok takve naftne politike. CIA-in agent Bob Barnes (G. Clooney) angažiran je u slučaju, kao i vrhunski stručnjak za ekonomiju…

Film potpisuje američki scenarist i redatelj Stephen Gaghan, inače poznat kao scenarist filma “Traffic”. Gaghan je za glavne uloge odabrao vrhunske američke glumce – Georgea Clooneyja, koji je za tu rolu osvojio Oscara za sporednu ulogu, Matta Damona, Christophera Plummera, Jeffreyja Wrighta, Chrisa Coopera, Williama Hurta, Amandu Peet i druge.

Goran Čelig