You are currently viewing Godišnjica premijere filma Špijun koji me volio Lewisa Gilberta

Godišnjica premijere filma Špijun koji me volio Lewisa Gilberta

Na današnji je dan, 7. srpnja 1977. godine održana londonska premijera desetog filma iz franšize James Bond, “Špijun koji me volio” (The Spy Who Loved Me) u režiji Lewisa Gilberta.

Ako postoji generalni konsenzus po kojem je Sean Connery prihvaćen kao najbolji Bond svih vremena, ipak bi bila velika nepravda ne spomenuti ime Rogera Moorea. “Špijun koji me volio” jedan je od filmova koji potvrđuju taj stav jer je u njemu Moore naprosto fantastičan. Sve klasične sastavnice bondijane prisutne su i u ovome naslovu: spektakularne akcijske scene, futuristički gadžeti, lijepe žene, megalomanski zlikovci i Bondova nevjerojatna izvlačenja iz opasnih situacija.

Istovremeni nestanak britanske i ruske podmornice zaprepastit će tajne obavještajne službe tih zemalja, a jedini je trag mikrofilm sa zabilježenim kretanjem britanske podmornice. Britanci u istragu šalju Jamesa Bonda (Roger Moore), a Rusi Anju Amasovu (Barbara Bach), poznatiju pod kodnim imenom Triple-X. Bond i Amasova isprva se bore za posjed mikrofilma, kao i prednost u istrazi, ali vrlo skoro dobivaju naredbe o udruživanju i zajedničkoj istrazi. Ispostavlja se kako je njihov pravi neprijatelj poludjeli milijunaš Karl Stromberg (Curd Jürgens), koji planira uništiti svijet serijom nuklearnih napada, te će eventualni preživjeli biti primorani živjeti u njegovu podmorskom svijetu. Također, prošlost će se Bondu ispriječiti u nezgodnom trenutku, kada Anja shvati kako je upravo on na jednom od prijašnjih zadataka ubio njezina bivšeg ljubavnika.

Nakon svojevrsnog zagrijavanja u prethodna dva naslova iz najslavnijega špijunskog filmskog serijala Roger Moore u svom je trećem portretiranju Jamesa Bonda pokazao kako ničim ne zaostaje za prethodnicima snimivši jedan od najboljih filmova o agentu 007 uopće.

Snimljen prije 46 godina, “Špijun koji me volio” u usporedbi s recentnim naslovima serijala možda i može izgledati zastarjelo, ali valja se prisjetiti kako je za ono vrijeme predstavljao festival modernih efekata i spektakularne kinematografije. Usto, stari školski šarm i prirodan osjećaj Rogera Moorea čine taj film iznimno lakim za gledanje i uživanje, a redatelj Lewis Gilbert na raspolaganju je imao i jednog od najpamtljivijih sporednih likova serijala, legendarnog Jawsa u izvedbi Richarda Kiela.

Goran Čelig