You are currently viewing Godišnjica premijere filma Spašavanje vojnika Ryana slavnog Stevena Spielberga

Godišnjica premijere filma Spašavanje vojnika Ryana slavnog Stevena Spielberga

Na današnji se dan, 21. srpnja 1998. godine u kalifornijskom mjestašcu Westwoodu održala premijera peterostrukog dobitnika Oscara, filma “Spašavanja vojnika Ryana” (Saving Private Ryan).

“Spašavanje vojnika Ryana” američki je epski ratni spektakl s radnjom smještenom tijekom invazije na Normandiju u Drugom svjetskom ratu. Režirao ga je Steven Spielberg, napisao Robert Rodat, a film donosi izrazito uvjerljiv prikaz rata, pogotovo u prvih 27 minuta, kada zorno prikazuje iskrcavanje saveznika na plažu Omaha 6. lipnja 1944. godine, nevjerojatno realistično prezentiranu akciju vojnika koji pod teškom paljbom nacističkih snaga nastoje doći do strateški važnih pozicija…

Tijekom Drugoga svjetskog rata otkriva se da su trojica braće Ryan ubijena, a da četvrti nije nađen. General Marshall (Harve Presnell) informiran je o velikoj tragediji koja je zadesila obitelj Ryan te nakon tog saznanja odluči učiniti sve ne bi li pronašao Jamesa Ryana (Matt Damon). Jedinica ga odlazi spasiti unatoč maloj vjerojatnosti da je preživio, jer se nalazi na opasnom području. Skupina od osam vojnika s kapetanom Millerom (Tom Hanks) na čelu odlazi na težak zadatak, ali jedan po jedan gube živote. Hoće li ga uspjeti naći i koliko će ih naposljetku preživjeti?

Film “Spašavanje vojnika Ryana” pobrao je hvalospjeve filmske kritike te osvojio brojne filmske nagrade, kako za film, tako i za njegovu ekipu iza i ispred kamere. Na svjetskim kinoblagajnama film je utržio 481,8 milijuna dolara, čime je postao drugi najgledaniji film te godine. Dobio je 11 nominacija za prestižnu filmsku nagradu Oscar, od kojih je redatelj Spielberg osvojio svog drugog Oscara za najbolju režiju, a sam film osvojio je još četiri dodatne nagrade: za najbolju fotografiju, montažu, zvuk i zvučne efekte.

Film “Spašavanje vojnika Ryana” u službenu videodistribuciju krenuo je u svibnju 1999. godine te sveukupno zaradio dodatna 44 milijuna dolara od prodaje. Godine 2014. film je izabran za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru zbog “kulturne, povijesne i estetske važnosti”.

Goran Čelig