You are currently viewing Godišnjica premijere filma Rat za vatru redatelja Jean-Jacquesa Annauda

Godišnjica premijere filma Rat za vatru redatelja Jean-Jacquesa Annauda

Kultni film francuskog redatelja Jean-Jacquesa Annauda “Rat za vatru” (La Guerre de feu) imao je premijeru na današnji dan, 15. prosinca 1981. godine. Posrijedi je prapovijesna pustolovina o trojici ratnika koji putuju savanom nailazeći na sabljozube tigrove, mamute te ljudožderska plemena u potrazi za plamenom koji će zamijeniti vatru koju je njihovo pleme izgubilo.

Radnja filma odvija se prije otprilike 80 tisuća godina. Primitivno pleme Homo sapiensa okuplja se oko prirodnog izvora vatre radi udobnosti i opstanka. Kada se taj izvor ugasi, pripadnici plemena Naoh, Amoukar i Gaw poslani su u potragu za vatrom. Nakon nekoliko dana lutanja kroz prapovijesni pejzaž (film je sniman u Kanadi, Škotskoj, Islandu i Keniji), trojac naiđe na ljudoždersko pleme koje zna zapaliti vatru. Oni spase mladu djevojku Iku iz pandža kanibala u nadi da će im ona otkriti tajnu…

Scenarij za taj legendarni film napisali su Gérard Brach i J.-H. Rosny (ustvari belgijska braća Joseph Henri Honoré Boex i Séraphin Justin François Boex, autori niza romana, novela i kratkih priča s bajkovitom i prethistorijskom podlogom), a glavne su uloge odigrali Everett McGill (Dina – pješčani planet, Vojničina, Twin Peaks) te prvi put na filmu Ron Perlman (Ime ruže, Alien: Uskrnuće, Hellboy) i Nicholas Kadi (Congo, George iz džungle). U ulozi Ike pojavila se Rae Dawn Chong (Beat Street, Komandos, Boja purpura).

Goran Čelig