You are currently viewing Godišnjica premijere filma Privedite osumnjičene Bryana Singera

Godišnjica premijere filma Privedite osumnjičene Bryana Singera

Na današnji dan, 25. siječnja 1995. godine na filmskom festivalu Sundance premijerno je prikazan kultni film “Privedite osumnjičene” (The Usual Suspects), intrigantan kriminalistički triler, film neobične, sugestivne atmosfere, kompleksnog i pomno osmišljenog scenarija te neočekivanih obrata (Christopher McQuarri nagrađen je Oscarom za scenarij), ali i izvrsnih glumačkih interpretacija Chazza Palminterija, Stephena Baldwina, Gabriela Byrnea, Benicija del Tora, a pogotovo neponovljivoga Kevina Spaceyja, koji je tom ulogom osvojio Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu.

U kalifornijskom gradu San Pedru dogodio se neviđen zločin: zbog mutnih novčarskih poslova u luci je ubijeno tridesetak ljudi. Jedina dvojica preživjelih, Mađar i neugledni bogalj Roger Kint (K. Spacey), za kojega se ispostavi da radi kao krijumčar oružja, jedini su stvarni svjedoci događaja. Prilikom policijske istrage koju vodi iskusan istražitelj Kujan (C. Palminteri) Kint počne pripovijedati kako se zločinačka akcija odvijala, što joj je prethodilo i koji su joj bili pravi razlozi. Trag priče seže do drugog zločina koji se zbio prije dva mjeseca u New Yorku kod velike pljačke oružja. Kujan vjeruje da bi organizatori te pljačke mogli biti ključ za rješenje tragedije iz San Pedra, osobito glavni osumnjičenik, bivši policajac Keaton (G. Byrne). Kintova priča, kao i elementi iskaza koje iznosi Mađar u bolnici, upućuju da je stup zločina izvjesni Kayser Söze, briljantni kriminalac o kojem se ništa ne zna…

Neobičnom pričom, koja unutar svoje detektivske matrice upućuje na demonsko, film je zadobio kultni status i uvrstio se na vrh američkih ostvarenja unutar žanra iz devedesetih godina. Režirao ga je tada debitant Bryan Singer, američki redatelj koji će poslije režirati također hvaljene filmove “X-Men”, “Valkyrie” i druge.

Goran Čelig