You are currently viewing Godišnjica premijere filma Osam milja redatelja Curtisa Hansona

Godišnjica premijere filma Osam milja redatelja Curtisa Hansona

Na današnji je dan, 8. studenog 2002. godine na međunarodnom filmskom festivalu u kanadskom Torontu premijerno prikazan film “Osam milja” (8 Mile) redatelja Curtisa Hansona. Film je dobio Oscara za najbolju glazbu 2003. godine, Eminem pak nagradu MTV-ja, a nominiran je i za Grammy. Eminem je osvojio i dvije nagrade Teen Choice 2003. godine.

Osam milja naziv je ceste koja dijeli Detroit, nastanjen pretežito crncima, od bogatijih bjelačkih predgrađa. Tu u prikolici živi majka (Kim Basinger), kojoj se sin s nadimkom B-Rabbit (Eminem) vraća na stan jer mu je djevojka zatrudnjela i ostavila ga, a on joj je prepustio svoju jedinu imovinu – stari automobil. Zaposli se na automobilskom otpadu i socijalni status jednak mu je onome njegovih tamnoputih sugrađana s druge strane ceste. Poput njih, i on se želi proslaviti kao rapper, što mu je zbog boje kože još teže…

Iako je priča (scenarij Scotta Silvera) dobrim dijelom temeljena na Eminemovoj biografiji, po filmskom prosedeu to je tipično ostvarenje jednog od najzanimljivijih suvremenih američkih filmaša Curtisa Hansona (The Bedroom Window, Ruka koja njiše kolijevku, L. A. povjerljivo), koji u većini filmova bira provjerene žanrovske, pa i redateljske obrasce prilagođavajući ih svom svjetonazoru, vrlo kritičnom prema osnovnim normama američkog društva i načinu života, koji u većini holivudskih žanrovskih ostvarenja predstavljaju neupitne vrijednosti.

Uloge osim spomenutih Eminema i Kim Basinger tumače Brittany Murphy, Mekhi Phifer, Eugene Byrd, Omar Miller i drugi.

Goran Čelig