You are currently viewing Godišnjica premijere filma Od kolijevke do groba u režiji Andrzeja Bartkowiaka

Godišnjica premijere filma Od kolijevke do groba u režiji Andrzeja Bartkowiaka

Na današnji dan, 24. veljače 2003. godine u New Yorku održana je premijera filma “Od kolijevke do groba” (Craddle 2 the Grave) u režiji majstora akcijskog žanra Andrzeja Bartkowiaka, a u kojem nas borilačka zvijezda Jet Li i hip-hop velikan DMX vode na ulice pune zločina, na kojima preživljavaju samo oni koji drže riječ.

Vođa iskusnih i spretnih uličnih kriminalaca Tony Fait (DMX) sukobi se s tajvanskim detektivom Suom (Jet Li), ali obojica shvaćaju kako imaju zajedničkog neprijatelja te se odluče udružiti unatoč negodovanjima svojih kolega. Dvostruki agent kojeg Su goni kidnapirao je Faitovu kćer, za čiju zamjenu traži pošiljku crnih dijamanata koju je Fait ukrao sa svojom bandom. Fait i Su ubrzo shvaćaju kako je riječ o dijamantima koji bi trebali biti iskorišteni za novo, smrtonosno oružje nesagledivih razmjera.

Iako izgrađen oko prepoznatljivih i čestih motiva akcijskog žanra, “Od kolijevke pa do groba” redatelja Andrzeja Bartkowiaka odličan je film kojem tempo ne opada tijekom cijelog trajanja i koji gledatelja ne prestaje iznenađivati i zabavljati sve do samoga kraja. Spajajući elemente akcijskog filma, borilačkih vještina, obiteljske drame i trilera u atraktivan spoj dviju različitih kultura, Bartkowiak je dobio film koji vrtoglavu estetiku videospotova te privlačnost urbane hip-hop kulture na veliki ekran prebacuje bez ostatka.

Jet Li i tom se ulogom dokazao kao jedini legitimni nasljednik velikih Brucea Leeja i Jackieja Chana, a cijenjeni je reper DMX pokazao kako izreka da u svakom pravom reperu leži i dobar glumac nije nimalo bezazlena. Uz njih, glumačku postavu filma čini cijeli niz poznatih imena, kao što su Mark Dacascos, ovaj put u ulozi negativca, komičar Tom Arnold te ljepotice Kelly Hu i Gabrielle Union.

Goran Čelig