You are currently viewing Godišnjica premijere filma Neprijatelj redatelja Živojina Pavlovića

Godišnjica premijere filma Neprijatelj redatelja Živojina Pavlovića

Na današnji dan, 11. lipnja 1965. godine održana je premijera jugoslavenskog filma “Neprijatelj” (slovenski Sovražnik). Film je snimljen prema motivima romana “Dvojnik” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, a scenarij i režiju potpisuje slavni Živojin Pavlović, glavni predstavnik stvaralačke struje koju su nazvali crni val, a koju tvore filmovi u kojima su se naglašenije (i naturalistički) pokazivali deziluzionistički vidovi ondašnje jugoslavenske svakodnevice na pozadini vladavine komunističke doktrine.

Bata Živojinović glumi Slobodana Antića, marljivog radnika u državnoj tiskari koji nije izgubio revolucionarni idealizam. Upravo zbog svojih ideala naći će se u shizofrenoj situaciji: kako bi se približio djevojci Marini, koja ga privlači (Snežana Lukić), mora se zbližiti i s njezinim ocem, direktorom tiskare. Takva situacija u njemu stvara teški unutarnji sukob pa mu se počinju javljati glasovi, a zatim i lik dvojnika…

U glavnim su ulogama Velimir Bata Živojinović, Bekim Fehmiu, Snežana Lukić, Milivoje Mića Tomić, Maks Furijan, Teofik Selimović, Dušan Janićijević, Dušan Đurić, Gizela Vuković, Pavle Vuisić i drugi.

Goran Čelig