You are currently viewing Godišnjica premijere filma Nedodirljivi redatelja Briana De Palme

Godišnjica premijere filma Nedodirljivi redatelja Briana De Palme

Na današnji dan, 2. lipnja 1987. godine u New Yorku održana je premijera filma Briana De Palme “Nedodirljivi” (The Untouchables), koji je zasnovan na istoimenoj ABC-ovoj TV seriji. Emitirana je od 1959. do 1963. godine, a temeljila se na autobiografiji legendarnog Eliota Nessa The Untouchables i govori o njegovim pokušajima da Ala Caponea strpa u zatvor. Film je postao hit zaradivši više od 76 milijuna dolara samo u Americi.

U Chicago dolazi agent Eliot Ness s naoko nemogućim zadatkom – hvatanje i privođenje Ala Caponea, koji, između ostalog, kontrolira i policiju. Ness upoznaje Jamesa Malonea, veterana koji je dobar policajac i častan čovjek. Malone ga upozorava da će ako zaista krene u lov na Caponea pokrenuti rat. Ness ne posustaje te stvara respektabilan tim ljudi koji će mu pomoći. To su George Stone (Andy García), kadet s akademije, i agent Oscar Wallace (Charles Martin Smith)…

Scenarij za film adaptirao je David Mamet, a u glavnim ulogama pojavili su se Kevin Costner kao Eliot Ness, Sean Connery kao irsko-američki policajac čvrste ruke James Jim Malone te Robert De Niro kao Al Capone. Connery je za svoju ulogu dobio Oscara za najboljeg sporednoga glumca, a film je bio nominiran u još tri kategorije, za najbolje kostime (Marilyn Vance), najbolju glazbu (Ennio Morricone) i najbolju scenografiju (Patrizia von Brandenstein, William A. Eliott i Hal Gausman).

Goran Čelig