You are currently viewing Godišnjica premijere filma Nebeski dani Terrencea Malicka

Godišnjica premijere filma Nebeski dani Terrencea Malicka

Na današnji dan, 13. rujna 1978. godine u New Yorku premijerno je prikazana drama “Nebeski dani” (Days of Heaven), drugi i jedan od najboljih uradaka danas slavnog scenarista i redatelja Terrencea Malicka. Film je osvojio je nekoliko nagrada, uključujući Oscara i nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Cannesu. Godine 2007. uvršten je u američki Nacionalni filmski registar kao kulturno i povijesno važno djelo.

Sjedinjene Države, početak 20. stoljeća. Čikaški radnik Bill (Richard Gere) odlazi s djevojkom Abby (Brooke Adams) i mlađom sestrom Lindom (Linda Manz) u Teksas, gdje se sve troje zaposle kao poljski radnici na imanju imućnog farmera (Sam Shepard). Bill dozna da je farmer teško bolestan i da mu je ostala godina dana života te nagovori Abby, koja se farmeru jako sviđa, da se uda za njega kako bi nakon njegove očekivane smrti naslijedila farmu. No brak s Abby farmera kao da je preporodio, a i ona se sve više emocionalno veže za njega. Impulzivni Bill, koji je pri odlasku iz Chicaga ubio čovjeka, postaje sve više obuzet ljubomorom…

“Nebeski dani” film su čudesne ljepote i ugođaja, u kojem je Terrence Malick obogatio svoj “prirodoslovni” pristup iz prvijenca “Pustara” (Badlands, 1973.) etnografskim začinima, a “proklete ljubavnike” upleo u erotski trokut. Malick je navodno bio inspiriran američkim filmom “Gradska djevojka” iz 1930. legendarnog njemačkog sineasta F. W. Murnaua, ali osnovica priče “Nebeskih dana” kao da je prepisana iz poznatog romana Henryja Jamesa “Krila golubice”. Glavnu je ulogu trebao igrati John Travolta, ali sjajno ga je zamijenio onda nepoznati Richard Gere. Fascinantna je i Brooke Adams (Invazija kradljivaca tijela, Kuba), koja je u to vrijeme bila jedna od najzanimljivijih američkih glumica, te posebno tinejdžerica Linda Manz, čiji lik i priča čitavu priču gledateljima.

Genijalni kubanski snimatelj Néstor Almendros nagrađen je Oscarom (nominirani su bili i kostimi, zvuk te glazba – Ennio Morricone), a zanimljivo je da je susnimatelj bio glasoviti Haskell Wexler, potpisan samo na odjavnoj špici kao dodatni snimatelj, pa nije ni bio nominiran iako je poslije tvrdio da je upravo on snimio više od pola materijala.

Terrence Malick nakon “Nebeskih dana” potpuno se povukao iz svijeta filma i javnosti, o njegovu životu ispredale su se legende, a nakon više od dvadeset godina trijumfalno se vratio filmu adaptacijom romana Jamesa Jonesa “Tanka crvena linija”, kojim je ponovno osvojio Cannes i niz oskarovskih nominacija.

Goran Čelig