You are currently viewing Godišnjica premijere filma Hotel Ruanda redatelja Terryja Georgea

Godišnjica premijere filma Hotel Ruanda redatelja Terryja Georgea

Na današnji je dan, 11. rujna 2004. godine na filmskom festivalu u Torontu premijerno prikazan film “Hotel Ruanda” (Hotel Rwanda), potresna priča nominirana za Oscara u kategorijama najbolje glavne muške (Don Cheadle), sporedne ženske uloge (Sophie Okonedo) i najboljeg izvornog scenarija.

Angažirana (anti)ratna drama suscenarista i redatelja Terryja Georgea, scenarista intrigantnih drama “U ime oca” i “Boksač” Jima Sheridana, adaptacija je biografske priče Paula Rusesabagine, nekadašnjeg upravitelja hotela Mille Collines u Kigaliju, glavnom gradu Ruande.

Ruanda početkom ljeta 1994. godine zemlja je u kojoj sukob među plemenima Hutu i Tutsi svakoga trenutka može prerasti u otvoreni rat. Dok se pripadnici plemena Hutu približavaju glavnom gradu Kigaliju najavljujući skoro istrebljenje “žohara” Tutsija, emotivni Paul Rusesabagina (D. Cheadle), upravitelj luksuznoga gradskog hotela Mille Collines, nastoji održati privid mirnog života. On je član plemena Hutu oženjen privlačnom Tatianom (S. Okonedo) iz plemena Tutsi, otac troje djece i apolitičan čovjek koji vjeruje da podmićivanjem pravih ljudi poput arogantnoga generala Augustina Bizimungua (F. Mokoena) i nepouzdanog poslovnog ortaka Georgea Rutagande (H. Kae-Kazim) može zaštititi obitelj. Sigurnost mu donekle ulijeva i nazočnost UN-ovih mirovnih snaga predvođenih odlučnim pukovnikom Oliverom (N. Nolte), koji tvrdi da će njegovi vojnici svakako ispuniti zadaću razdvajanja zaraćenih plemena. No kad uskoro započne krvavi rat te kad u Kigali stigne mnoštvo novinara među kojima je i fotoreporter Jack Dagliush (J. Phoenix), Paul će shvatiti težinu situacije i veličinu svoje zablude, ali i odlučiti pod svaku cijenu spasiti što više sugrađana Tutsija. A ta bi cijena mogla biti iznimno visoka, jer neki će suradnici Paulu iznenada okrenuti leđa, a on i Tatiana bit će prisiljeni na kocku staviti i vlastite živote…

Nakon što je godinama želio snimiti film temom smješten u suvremenu Afriku, redatelj Terry George, nominiran za Oscara za scenarij “U ime oca”, naposljetku je doznao priču o Paulu Rusesabagini, čovjeku koji je sredinom 90-ih godina, u jeku krvavog rata u Ruandi, nesebičnim zalaganjem u iznimno teškim uvjetima uspio spasiti 1286 ljudi, uglavnom pripadnika plemena Tutsi. Zaintrigiran potresnom storijom i stravičnom činjenicom da su Hutui u samo stotinu dana masakrirali čak osamsto tisuća Tutsija, a da je svijet to jedva zapazio i uglavnom popratio licemjernim komentarima o nerazumljivom plemenskom sukobu, Terry George osjetio je da je riječ o temi koju svakako mora obraditi.

Unatoč protivljenjima producenata, koji su željeli da Paula utjelovi neki poznatiji glumac poput Denzela Washingtona ili Willa Smitha, redatelj je uspio dobiti izvrsnog Dona Cheadlea (Čekajući smrt u Denveru, Vrag u plavoj haljini, Kralj pornića, Daleko od očiju, Traffic, Oceanovih 11), za svoj nastup nominiranog i za Zlatni globus. Nakon brojnih peripetija koje su uključivale snimanje u jeku turističke sezone, angažman turista u ulogama ratnih izbjeglica, kao i dotad anonimne Sophie Okonedo (Šakal, Slatke prljave stvari) film je naposljetku u međunarodnoj koprodukciji snimljen za samo dva mjeseca. Srećom, realizacija u neprimjerenim uvjetima nije se nimalo odrazila na kakvoću djela. Riječ je o dojmljivom i nenametljivo režirano ostvarenju linearno strukturirane priče koje nudi sugestivan i nepatetičan prikaz uznemirujućih i gdjekad vrlo okrutnih ratnih zbivanja, ali i efektnu sliku ljudske i moralne preobrazbe jednog naizgled bezličnog i kolonijalnog podanika koji u iznimno teškim uvjetima dokazuje svoju hrabrost i humanost.

U pozadini osobnih drama Paula Rusesabagine i članova njegove obitelji, suočenih sa samovoljom i bezdušnošću ratnih zločinaca i profitera, učinkovito su prikazani egoizam i bešćutnost svjetske javnosti, donekle oličene i u liku isprva neupućenog, ali naknadno sućutnog inozemnog reportera kojega glumi Joaquin Phoenix (Pogrešno skretanje, 8 mm, Misteriozni znakovi), za uloge u hitovima “Gladijator” i “Hod po rubu” nominiran za Oscara, te u liku razočaranog zapovjednika UN-ove policijske postrojbe kojeg utjelovljuje izvrsni Nick Nolte (48 sati, Rt straha, Tanka crvena linija), također nominiran za Oscara za role u filmovima “Princ plime” i “Grad nasilja”. Najveća vrlina filma nedvojbeno je nastup Dona Cheadlea, koji vrlo uvjerljivo dočarava prestrašenog i katkad posve izgubljenog čovjeka koji je prisiljen da postane junak kako bi spasio vlastitu obitelj.

Goran Čelig