You are currently viewing Godišnjica premijere filma Millerovo raskrižje braće Coen

Godišnjica premijere filma Millerovo raskrižje braće Coen

Na današnji dan, 21. rujna 1990. godine na filmskom festivalu u San Sebastianu premijerno je prikazan kriminalistički film “Millerovo raskrižje” (Miller’s Crossing) koji potpisuju genijalna braća Coen, Joel i Ethan.

Radnja je smještena potkraj dvadesetih godina, a u središtu su priče dvije sukobljene mafijaške bande, irska i talijanska. Obje su dobro organizirane i vezane strogim patrijarhalnim pravilima, imaju svoje šefove, svoju sivu eminenciju i vojsku. U njihovu svijetu nema žena pa će pojava Verne, koja će navesti jednog od glavnih aktera da ne igra po pravilima, dovesti do pomutnje i destabilizacije ustaljenog ritma. Počet će rat bandi. Kako bi se ponovno uspostavio mir i ravnoteža, potrebno je ukloniti glavni uzrok problema, a to je u ovom slučaju Verna…

Gangsterska drama “Millerovo raskrižje” jedan je od najboljih filmova glasovite braća Joela i Ethana Coena (Barton Fink, Veliki Lebowski, Fargo), ključnih protagonista američke kinematografije posljednjih dvaju desetljeća. Sjajno režiran, protkan brojnim kulturnim referencijama i njihovim tipičnim crnim humorom, predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje dobroga filma.

Glavne su uloge odglumili Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden, John Turturro, Jon Polito, J. E. Freeman, Albert Finney, Danny Aiello… Film je osvojio Felixa za originalni scenarij, a nominiran je u osam kategorija za nagradu Oscar.

Goran Čelig