You are currently viewing Godišnjica premijere filma Kriminalci na godišnjem Martina McDonagha

Godišnjica premijere filma Kriminalci na godišnjem Martina McDonagha

Na današnji dan, 17. siječnja 2008. godine na filmskom festivalu Sundance premijerno je prikazan izvrsni kriminalistički triler “Kriminalci na godišnjem” (In Bruges), spoj crne komedije i hladnoga gangsterskog filma koji je režirao irski redatelj i scenarist engleskoga podrijetla Martin McDonagh (dobitnik Oscara za kratki film “Six Shooter”).

Zanimljive priče o ishodu tajnoga boravka dvojice londonskih ubojica u belgijskom gradu te jako dobro režiranih akcijskih scena, film je vrlo solidno ostvarenje koje pozornost plijeni izvrsnim glumačkim kreacijama osobito Colina Farrella i Brendana Gleesona, lijepim snimkama Brugesa te napetim akcijskim prizorima. Uz neke druge, redatelj McDonagh osvojio je nagradu BAFTA za najbolji originalni scenarij, a nadahnuti Farrell zaslužio je Zlatni globus za najboljega glumca.

Harry Walters (Ralph Fiennes), londonski gangster, pošalje dvojicu irskih plaćenih ubojica, Kena (Brendan Gleeson) i Raya (Colin Farrell) da se pritaje u Brugesu u Belgiji nakon što im se izjalovio plan o atentatu u londonskoj crkvi. Ken je vrlo iskusan u svojemu poslu, inače očaran srednjovjekovljem, a gaji očinski stav prema mladom Rayu. Rayu je dosadno i jedva čeka povratak kući. No Ray upozna preprodavačicu droge, mladu Chloë (Clémence Poésy), koja se mota oko američke filmske ekipe. Osim toga, susret i nezgoda s kanadskim turistom, a nakon toga i s Chloinim mladićem zakomplicirat će mu prvotno monotoni boravak u gradu koji mu se ne sviđa…

Goran Čelig