You are currently viewing Godišnjica premijere filma Kalibar 20 za specijalista Michaela Cimina

Godišnjica premijere filma Kalibar 20 za specijalista Michaela Cimina

Na današnji dan, 22. svibnja 1974. godine u Los Angelesu održana je premijera filma “Kalibar 20 za specijalista” (Thunderbolt and Lightfoot), debitantski redateljski projekt producenta, scenarista i redatelja Michaela Cimina (Vrata raja, Godina zmaja, Sicilijanac, Sati očaja), filmaša koji će 1979. biti nagrađen Oscarima za režiju i produkciju ratne drame “Lovac na jelene”, a dobio je i Zlatni globus.

Dok u provincijskom američkom gradiću markantni svećenik vjernicima okupljenima u mjesnoj crkvi drži nadahnutu propovijed, usred mise pojavi se muškarac koji izvuče pušku i prema velečasnom ispali nekoliko hitaca. Ispostavi se da je svećenik zapravo varalica i kriminalac John Thunderbolt Doherty (Clint Eastwood), kojeg progone nekadašnji kompanjoni. U bijegu mu pomogne mladi kradljivac automobila Lightfoot (Jeff Bridges), pa se privremeno udruže u bijegu pred Thunderboltovim progniteljima. Sazna da je Thunderbolt s pokojnim suradnikom i dvojicom koja ga progone, Redom Learyjem (George Kennedy) i Eddiejem Goodyjem (Geoffrey Lewis), opljačkao banku u Montani, poslije čega je pokojni suradnik sakrio plijen od pola milijuna dolara. Red i Eddie uvjereni su da ih je Thunderbolt onda prevario…

U glavnoj ulozi nastupa Clint Eastwood (Za šaku dolara, Za dolar više, Dobar, loš, zao, U orlovskom gnijezdu, Vatrena lisica, Bronco Billy, Bijeg iz Alcatraza, Na vatrenoj liniji), možda najznačajniji suvremeni holivudski redatelj (Blijedi jahač, Savršeni svijet, Mostovi okruga Madison, Neograničena moć, Istinit zločin, Svemirski kauboji, Krvna slika), ovjenčan Oscarima za režiju vesterna “Nepomirljivi” i sportske drame “Djevojka od milijun dolara”.

Eastwoodovi su partneri Jeff Bridges (Posljednja kinopredstava, King Kong, Čovjek sa zvijezda, Fantastična braća Baker, Texasville, Kralj ribara, Divlji Bill, Veliki Lebowski, Vrata prema dolje), tijekom karijere četiri puta nominiran za Oscara i tri puta za Zlatni globus; zatim oskarovac George Kennedy (Sinovi Katie Elder, Dvanaestorica žigosanih, Aerodrom, Mali vojnici, trilogija Goli pištolj) i Geoffrey Lewis (Bronco Billy, Ružičasti cadillac, Maverick, Ponoć u vrtu dobra i zla, Ubiti je lako).

Goran Čelig