You are currently viewing Godišnjica premijere filma Francuska veza 2 redatelja Johna Frankenheimera

Godišnjica premijere filma Francuska veza 2 redatelja Johna Frankenheimera

Na današnji dan, 18. svibnja 1975. godine u New Yorku održala se premijera nastavka filma “Francuska veza” (The French Connection II), koji je režirao John Frankenheimer.

Newyorški policijski detektiv Doyle (Gene Hackman) dolazi u Marseille kako bi s tamošnjom policijom surađivao u prekidanju internacionalnog krijumčarsko-narkomanskog lanca koji predvodi neuhvatljivi Alain Charnier. Doyle je jedini čovjek koji Charniera može identificirati jer mu se za dlaku približio u New Yorku. Šef marseilleske policije Henry Barthelemy i Doyle nakon početnih natezanja uspostave suradnju, ali onda Charnierovi ljudi otmu Doylea…

Četiri godine nakon senzacionalnog uspjeha hiperrealističkog krimića “Francuska veza” Williama Friedkina snimljen je nastavak u kojem junak prvog filma, grubi detektiv Doyle, djeluje u francuskom ambijentu, na koji se, usprkos entuzijazmu, ne uspijeva priviknuti. Doylea ponovno glumi izvrsni Gene Hackman (Prisluškivanje, Nepomirljivi), kojem je ta uloga u prvom filmu donijela prvog Oscara; Charniera je iznova odglumio Fernando Rey, omiljeni glumac Luisa Buñuela (Viridiana, Tristana, Taj mračni predmet želja), ali režiju je ovaj put preuzeo John Frankenheimer (Ptičar iz Alcatraza, Mandžurijski kandidat) smekšavši, ali ne i iznevjerivši početni dokumentaristički koncept, te donijevši novu energiju u akcijskim prizorima.

Za razliku od prvog filma, nastavak nije nominiran ni za jednog Oscara, samo je Gene Hackman dobio nominaciju za Zlatni globus u kategoriji najboljega glumca. No to ni najmanje ne umanjuje visoku vrijednosti filma. Naposljetku jedna zanimljivost – korzikanska mafija savjetima i logistikom surađivala je s filmskom ekipom u nekim situacijama.

Goran Čelig