You are currently viewing Godišnjica premijere filma Fahrenheit 451 Françoisa Truffauta

Godišnjica premijere filma Fahrenheit 451 Françoisa Truffauta

Na današnji je dan, 7. rujna 1966. godine na filmskom festivalu u Veneciji prvi put prikazano znanstvenofantastično remek-djelo, ekranizacija bestselera Raya Bradburyja “Fahrenheit 451”, koji u ovom filmskom klasiku u sjajnoj režiji maestralnog Françoisa Truffauta (400 udaraca, Američka noć…) dobiva jezovito realističnu dimenziju. To je ujedno i jedini Truffatov film snimljen na engleskom jeziku.

“Fahrenheit 451” opisuje svijet budućnosti u kojem tiranska vlada kontrolira javno mnijenje zabranjujući književnost te organizirajući skupine provoditelja zakona znanih kao vatrogasci, koji obavljaju potrebna spaljivanja knjiga. U središtu je priče Guy Montag, vatrogasac koji počne sumnjati u svoju ulogu i etičnost represivnog i ugnjetavačkog društva u kojemu živi. Zainteresiravši se za svijet knjiga, Guy se ubrzo zaljubi u prekrasnu mladu članicu proknjiževnog podzemlja, a i u samu književnost.

Gradiranju mizantropije i jeze vrlo efektno pridonose i nerijetko izrazito nelagodna glazba Hitchcockova stalnog suradnika i oskarovca Bernarda Herrmanna te naglašeno stilizirana fotografija poslije iznimno uglednog redatelja Nicolasa Roega (Ne okreći se, Čovjek koji je pao na Zemlju). Izvrsnu glumačku ekipu predvode Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack, Anton Diffring, Jeremy Spenser i Alex Scott.

Goran Čelig