You are currently viewing Godišnjica premijere filma Doručak kod Tiffanyja slavnoga Blakea Edwardsa

Godišnjica premijere filma Doručak kod Tiffanyja slavnoga Blakea Edwardsa

Na današnji je dan, 5. listopada 1961. godine u New Yorku održana premijera filma “Doručak kod Tiffanyja” (Breakfast at Tiffany’s), izvrsne romantične komedije slavnoga redatelja Blakea Edwardsa (filmski serijal “Pink Panther”, “Victor/Victoria”), inače adaptacija priče poznatoga njujorškoga novinara, pisca i džetsetera Trumana Capotea.

Paul Varjak (George Peppard) mladi je pisac koji često ima problema s traganjem za inspiracijom, a i opterećen je vezom s imućnom ženom. Jednoga dana useli se u novi stan i privuče ga zgodna, vrckasta Holly (Audrey Hepburn), djevojka koja živi sama u stanu ispod njegova. Sprijatelji se s njom i primijeti da ona obožava skupe izlaske na kojima osvaja šarmom i duhovitošću. Između njih dvoje počinje se razvijati romantična igra, ali on iznenada shvati da je lepršavost te djevojke samo njezina fasada – ona pati od neuroza, svaka joj veza završi time što ostavi muškarca nakon što dobije skupe darove, a i redovito posjećuje muškarca koji odslužuje zatvorsku kaznu u Sing-Singu…

Taj je film po mnogima vrhunac karijere poznate glumice Audrey Hepburn, kojoj je baš ova uloga osigurala vječnu filmsku slavu, kako zbog izvrsnog utjelovljenja lika vrckaste Holly, tako i zbog izgleda naivke u skupim Givenchyjevim kreacijama.

U ostalim ulogama glume poznati glumci George Peppard, Patricia Neal, Mickey Rooney i drugi, a film je za glazbu (poznati šlager “Moon River” Henryja Mancinija) osvojio Oscara, uz još šest nominacija.

Goran Čelig