You are currently viewing Godišnjica premijere filma Dobri momci slavnog Martina Scorsesea

Godišnjica premijere filma Dobri momci slavnog Martina Scorsesea

Na današnji dan, 9. rujna 1990. godine na filmskom festivalu u Veneciji premijerno je prikazan legendarni film Martina Scorsesea “Dobri momci” (Goodfellas).

Pripadnik bruklinskog podzemlja Henry Hill otkad zna za sebe želio je biti gangster. Još kao dječak irskog podrijetla i katoličkog odgoja Henry je bio zadivljen mačizmom i stilom života kojim su živjeli utjecajni lokalni gangsteri pa je i on odlučio postati “netko”. Isprva prihvaćajući jednostavnije poslove koje mu je povjeravao lokalni mafijaški kum Paulie Cicero, Henry se s osloncem na vlastitu domišljatost i okrutnost počeo uspinjati u kriminalnoj hijerarhiji. No kad se oženio privlačnom Karen te kad mu se učinilo da je uspio, Henry se zbog okrutnosti partnera Tommyja DeVita i unatoč lukavosti zaštitnika Jamesa Conwaya našao u velikim nevoljama i pod istragom FBI-ja.

Površno temeljena na istinitim događajima, gangsterska drama ovjenčana Srebrnim lavom i još dvjema nagradama u Veneciji te Oscarom za najbolju sporednu mušku ulogu adaptacija je knjige “Wiseguy: Life in a Mafia Family” suscenarista Nicholasa Pileggija. U filmu koncipiranom po uzoru na klasične gangsterske drame iz ranih tridesetih godina prošlog stoljeća, s pričom o usponu i padu antijunaka, autori likove iz gangsterskog miljea demistificiraju i obilježavaju intrigantnim nijansama psihopatologije. Moralizam je elegantno provučen motivima rasapa obitelji i izdaje mafijaškog kodeksa, likovi su slikoviti, uvjerljivi i odlično odglumljeni, dijalozi su sočni i energični, baš kao i Scorseseova sugestivna režija, stilizacije su dojmljive i svrhovite, a tjeskobni motivi spretno su isprepleteni s crnohumornim detaljima.

Nezaboravne su uloge u tom doista pamtljivom djelu sedme umjetnosti ostvarili Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Frank Sivero…

Goran Čelig