You are currently viewing Godišnjica premijere akcijske komedije Ponoćna utrka Martina Bresta

Godišnjica premijere akcijske komedije Ponoćna utrka Martina Bresta

Na današnji je dan, 11. srpnja 1988. godine u New Yorku održana premijera slavne akcijske komedije “Ponoćna utrka” (Midnight Run) s izvrsnim Robertom De Nirom u glavnoj ulozi. “Ponoćnu utrku” režirao je Martin Brest (Policajac s Beverly Hillsa, Miris žene), koji je, kao i u drugim svojim filmovima, pokazao da je veliki majstor u režiranju komičnih prizora, ali i u radu s glumcima.

Jack Walsh (Robert De Niro) moderni je lovac na ucijenjene. On hvata ljude koji bježe pred zakonom ili za čiju je glavu raspisana nagrada. Njegov poslodavac Eddie Moscone (Joe Pantoliano) povjeri mu hvatanje velike zvjerke – mafijaškoga knjigovođe Jonathana Mardukasa (Charles Grodin), koji je ukrao novac mafijašu Jimmyju Serranu (Dennis Farina). Walsh ima pet dana, do petka u ponoć, da ga dovede iz New Yorka u Los Angeles. Prije nego što krene, Walsha grubo presretne agent FBI-ja Alonzo Mosley (Yaphet Kotto) i obavijesti ga da FBI već nekoliko godina prati Serrana, a Mardukas im je potreban kao svjedok. Walsh vrlo brzo pronađe Mardukasa, ali ispostavi se da je to simpatičan čovjek koji pati od raznih fobija, među ostalim boji se letjeti avionom. Stoga krenu vlakom. Suradnik Eddieja Mosconea potajno javi mafijašima da je Walsh pronašao Mardukasa, kojeg oni žele likvidirati jer je opasan svjedok. Odsad će za petama Walshu i Mardukasu biti policija, mafijaši, čak i drugi lovac na ucjene, sirovi Marvin (John Ashton)…

“Ponoćna utrka” nominirana je 1989. godine za Zlatni globus u kategoriji najbolji film, a glumac Robert De Niro za najbolju mušku ulogu. Glumac Charles Grodin osvojio je 1988. nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u Valladolidu.

Goran Čelig