You are currently viewing Godišnjica premijere filma Do posljednjeg daha slavnog Jean-Luca Godarda

Godišnjica premijere filma Do posljednjeg daha slavnog Jean-Luca Godarda

Na današnji dan, 16. ožujka 1960. godine u Francuskoj održana je premijera čuvenog filma “Do posljednjeg daha” (A bout de souffle | Breathless) koji je režirao slavni Jean-Luc Godard po scenariju također slavnog Françoisa Truffauta.

“Do posljednjeg daha” gangsterska je melodrama čija se radnja odvija u Parizu, a protagonisti su sitni francuski lopov Michel Poiccard (Jean-Paul Belmondo) i mlada studentica, Amerikanka Patricia (Jean Seberg), koja želi postati novinarka. Mladić se zaljubljuje u studenticu, ali ona ga odbija jer se veza s “nepodobnim tipom” ne uklapa u njezine životne planove. Ipak, očara je mladićeva iskrenost, oduševljenje i bezgranična zaljubljenost, i ona ostaje s njim čak i pred policijskom potjerom…

Film koji je označio “službeni” početak francuskog novog vala i najeminentniji, ili u svakom slučaju najpopularniji, predstavnik te struje u povijesti filma bio je debitantski film Jean-Luca Godarda “Do posljednjeg daha”. Film je snimljen 1959. godine, prema sinopsisu također poznatog novovalnog redatelja Françoisa Truffauta (i Claudea Chabrola, koji je napisao dijaloge, ali na odjavnoj špici nije naveden), a glavne uloge tumače Jean-Paul Belmondo i Jean Seberg.

Nesumnjivo, film koji je imao snage označiti jednu cijelu filmsku epohu nije to postigao samo zahvaljujući koincidenciji filmoloških estetskih i društvenih okolnosti. Osobita ljepota filma “Do posljednjeg daha” ni danas nije izgubila na privlačnosti, a u usporedbi s novijom verzijom istog filma – redatelj Jim McBride, glavne uloge Valerie Kaprisky i Richard Gere – unatoč istovjetnoj priči i odličnim glumcima, “originalni” film i dalje ostaje nedosegnut.

Goran Čelig