You are currently viewing Godišnjica premijere filma Dim redatelja Waynea Wanga

Godišnjica premijere filma Dim redatelja Waynea Wanga

Na današnji dan, 10. veljače 1995. godine na filmskom fetivalu u Berlinu prikazan je maštovit, inteligentan i intrigantan film “Dim” (Smoke), koji krasi odlična režija Waynea Wanga, kao i sjajna glumačka postava. U središtu su filma nastalog prema djelu darovitoga Paula Austera vlasnik prodavaonice cigareta u Brooklynu i njegovi kupci, od kojih svaki za sebe nosi jednu priču. Glavni likovi prisutni su u svih pet priča.

Prva priča “Paul” slijedi udovca i romanopisca Paula Benjamina (William Hurt), čija je žena poginula u pljački banke. Jednom prilikom Benjamin gotovo strada na ulici od jurećega kamiona, kada ga spašava mladi crnac Rashid (Harold Perrineau). U znak zahvalnosti pisac ga ugošćuje u svom stanu i ponudi mu da neko vrijeme žive zajedno.

Rashid je središnji lik druge priče. Paula posjećuje Rashidova teta, koja mu priopći da je mladićevo pravo ime Thomas Cole i da je nedavno doznao kako je njegov otac Cyrus Cole (Forest Whitaker) živ i da ga želi pronaći. Kada ga susretne, slaže da je njegovo ime Paul Benjamin.

Vlasnik prodavaonice cigareta Auggie (Harvey Keitel) također je iznenađen posjetom svoje bivše žene, koja mu priopćava da mu je kćerka trudna i da je narkomanka. Neugodno iznenađenje doživjet će i Paul, koji od Rashida doznaje da ovaj posjeduje 6000 dolara koje je dobio od svog prijatelja Creepera, koji je pak organizirao nedavnu pljačku banke…

Goran Čelig