You are currently viewing Godišnjica premijere debija Psi iz rezervoara slavnoga Quentina Tarantina

Godišnjica premijere debija Psi iz rezervoara slavnoga Quentina Tarantina

Na današnji dan, 21. siječnja 1992. godine na festivalu Sundance premijerno je prikazan debi slavnoga Quentina Tarantina “Psi iz rezervoara” (Reservoir Dogs).

Kritika je Tarantinovu prvijencu znala zamjerati nedostatak priče i nedovoljno isprofilirane karaktere, ali mu nije mogla osporiti vidljivu energiju i talent. Veliku pomoć Tarantino je imao od Harveyja Keitela, koji je pristavši glumiti u filmu nepoznatog redatelja za sobom povukao i ostatak izvrsne glumačke ekipe.

Joe Cabot iskusni je kriminalac koji okuplja skupinu lopova kako bi izveli veliku pljačku dijamanata. Važan dio njegova plana jest da se pljačkaši međusobno ne poznaju, ne znaju ni imena, a sve u svrhu da ako nekoga od njih uhvati policija ne može odati ostale. Imena im daje po bojama: Mr. White, Mr. Orange itd. Nakon što u flashbackovima vidimo akciju pljačke, radnja se smješta u skladište u kojem se Mr. Blonde/Vic okrutno iživljava na čovjeku za kojega misli da je policajac. Počinje igra živaca s mnogo krvi i nasilja, sve do završnog obračuna i zadovoljenja pravde…

Ujedno što je glumio glavnu ulogu, Keitel je i koproducirao film, a jedan od izvršnih producenata bio je Monte Hellman. Svakako treba istaknuti izvanredan nastup legendarnog žestokog momka Lawrencea Tierneyja (glumi mafijaškoga gazdu Joea Cabota), koji je zbog temperamentnoga karaktera, kako na filmu tako i u privatnom životu, bio čest gost zatvora.

Goran Čelig