You are currently viewing Godišnjica premijere filma Dan poslije Nicholasa Meyera

Godišnjica premijere filma Dan poslije Nicholasa Meyera

“Dan poslije” (The Day After) američki je televizijski film koji je prvi put prikazan na današnji dan, 20. studenoga 1983. godine na televizijskoj mreži ABC. Više od 100 milijuna ljudi u gotovo 39 milijuna kućanstava bilo je prikovano uz male ekrane, što mu je donijelo titulu najgledanijeg TV filma u povijesti.

Okrutna realnost prikazana u filmu doslovno je prestravila gledatelje jer oslikava izmišljeni rat između snaga NATO-a i zemalja Varšavskog pakta, koji brzo eskalira u sveobuhvatnu nuklearnu razmjenu između SAD-a i Sovjetskog Saveza. Ideja je bila krajnje jednostavna, prikazati nuklearni napad i ono što se nakon njega događa. Svijet još od doba hladnog rata živi u strahu od nuklearnog napada i njegovih posljedica, a kako sve to izgleda, doznalo se nakon bacanja atomskih bombi na Nagasaki i Hirošimu. Film je stoga imao zastrašujući efekt na publiku. Sredinom osamdesetih hladni rat bio je na vrhuncu, ali i danas vlada masovna bojazan da je uništenje svekolikog života na Zemlji stvar pritiska na crveno dugme.

Režiju potpisuje Nicholas Meyer, a u glavnim su ulogama bili JoBeth Williams, Steve Guttenberg, John Cullum, Jason Robards i John Lithgow.

Goran Čelig