You are currently viewing Godišnjica premijere filma Čudnije od raja Jima Jarmuscha

Godišnjica premijere filma Čudnije od raja Jima Jarmuscha

Na današnji dan, 16. svibnja 1984. godine na međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu premijerno je prikazan kultni crno-bijeli film “Čudnije od raja” (Stranger Than Paradise) jednako takvog redatelja i scenarista Jima Jarmuscha.

Sitni newyorški prevarant mađarskog porijekla Willie dobiva poziv od tetke iz Clevelanda, koja mu priopćava da će ga posjetiti mlada rođakinja Eva iz Mađarske. Willie se tome protivi i isprva Evu neprijateljski dočeka zahtijevajući da govori samo engleski, ali ubrzo ona mu se svidi. Nakon deset dana Eva otputuje tetki u Cleveland, a godinu potom Willie i njegov najbolji prijatelj, dobrodušni Eddie, odlaze joj u posjet. Jaka je zima i njih troje vrijeme provode kartajući i gledajući filmove…

U drugom dugometražnom ostvarenju “Čudnije od raja”, proširenoj verziji istoimenog srednjometražnog filma naknadno preimenovanog u “Novi svijet”, Jim Jarmusch motivima društvene marginaliziranosti, putovanja, nekomunikativnosti i pop-kulture iz prvijenca “Neprekidni praznici” (Permanent Vacation) dodaje percepciju Amerike očima autsajdera i stranca. Također, radikalno minimalizira ionako minimalistički stil, naraciju i dramaturgiju (čitav film snimljen je u kadrovima/sekvencijama odijeljenima crnim blankovima) te inzistira na apsurdističko-humornim dijalozima, koji će također postati jedan od njegovih zaštitnih znakova.

U glavne uloge postavio je troje glazbenika – džezista Johna Lurieja, s kojim je prethodno pisao glazbu za “Neprekidne praznike”, violinisticu Eszter Balint te bubnjara i bivšeg člana znamenitog nezavisnog rock-sastava Sonic Youth, Richarda Edsona. Film je imao velik odjek – premijerno je prikazan u Cannesu, gdje je nagrađen Zlatnom kamerom za najbolji debi (iako nije bio autorov debitantski rad), potom je u Locarnu dobio Zlatnog leoparda za najbolji film i nagradu ekumenskog žirija, a naposljetku na festivalu Sundance primio je specijalnu nagradu žirija.

Nacionalno društvo američkih filmskih kritičara proglasilo ga je filmom godine, a 2002. uvršten je u Nacionalni filmski registar kao djelo od posebnog značenja. “Čudnije od raja” ključni je američki nezavisni film osamdesetih, čiji je odličan odjek omogućio ne samo respektabilan razvoj Jarmuscheve karijere nego i nastup na veliku scenu američke nezavisne produkcije općenito te afirmaciju autora poput braće Coen, Spikea Leeja i Stevena Soderbergha.

Goran Čelig