You are currently viewing Godišnjica premijere filma Četiri vjenčanja i sprovod redatelja Mikea Newella

Godišnjica premijere filma Četiri vjenčanja i sprovod redatelja Mikea Newella

Na današnji se dan, 20. siječnja 1994. godine pred filmskom publikom posjetitelja festivala Sundance prvi put prikazala čuvena britanska romantična komedija “Četiri vjenčanja i sprovod” (Four Weddings and a Funeral) slavnog redatelja Mikea Newella.

Ljubav će doći kada joj se najmanje nadate, često je iritantan savjet onima koji vjeruju kako nikada neće pronaći ljubav svog života. Hugh Grant i Andie MacDowell lako bi nam mogli potvrditi koliko u tome savjetu ima istine.

Charles (Hugh Grant) engleski je neženja i bonvivan koji mnoštvo vremena provodi odlazeći na vjenčanja bivših i sadašnjih prijatelja, koji su se počeli ženiti u velikom broju. Iako ga to ne brine previše, Charles se s vremena na vrijeme upita hoće li se on sam ikada oženiti. Na jednom od navedenih vjenčanja upozna prekrasnu Amerikanku Carrie (Andie MacDowell), s kojom provede noć i u koju se zaljubi iako ona na sve gleda kao na seks za jednu noć. Na sljedećem vjenčanju Charles saznaje da je Carrie zaručena, ali to ih ipak ne spriječi da ponovno spavaju zajedno. Carrie će se uskoro udati, a Charles je sve neutješniji. No možda ipak nije kasno?

Veliki hit iz prve polovice devedesetih godina prošlog stoljeća, odličan Newellov film “Četiri vjenčanja i sprovod” nije svijetu samo predstavio britansko viđenje popularnog žanra romantične komedije nego je i lansirao zvjezdanu karijeru Hugha Granta, koji je ovdje patentirao ulogu romantičnog smušenjaka koju je poslije ponovio nekoliko puta i koja mu, očito je, najbolje odgovara.

Uz njega briljira i bivša manekenka Andie MacDowell, koja je svoju karijeru na pisti iznimno uspješno zamijenila onom ispred kamera pokazavši i zavidan glumački talent. Sjajan scenarij Richarda Curtisa na najbolji je mogući način spojio britanski cinični humor i nevinu vjeru u zasluženu vječnu ljubav pa ne čudi što film “Četiri vjenčanja i sprovod” ni do danas nije izgubio ništa od svoje dopadljivosti i originalnosti.

Goran Čelig