You are currently viewing Godišnjica premijere filma Apartman glasovitog Billyja Wildera

Godišnjica premijere filma Apartman glasovitog Billyja Wildera

Na današnji je dan, 15. lipnja 1960. godine u New Yorku održana premijera filma “Apartman” (The Apartment) legendarnog Billyja Wildera (Izgubljeni vikend, Neki to vole vruće, Sabrina, Slatka Irma), urnebesna romantična komedija s velikim filmskim zvijezdama Jackom Lemmonom i Shirley MacLaine. Wilder je njime uspio ponoviti uspjeh prethodnog djela “Neki to vole vruće”, za što je naposljetku osvojio i Oscara za najbolji film.

Dobrodušni C. C. Baxter zvani Bud službenik je njujorškog osiguravajućeg društva, skroman momak vrlo susretljiv prema šefovima, kojima svoj stan redovito iznajmljuje za susrete s ljubavnicama. Zbog toga njegov susjed dr. Dreyfuss vjeruje da je Bud veliki zavodnik koji svake večeri osvoji novu djevojku. Među njegovim nadređenima jest i Jeff D. Sherdlake, oženjeni muškarac koji u Budov stan želi odvesti ljubavnicu, u njega ludo zaljubljenu Fran Kubelik. Nevolja je međutim što je u Fran zaljubljen i Bud, koji želi da ga ona primijeti. Kad naivna Fran dozna da Sherdlake ne namjerava zbog nje napustiti suprugu, u očaju se odluči ubiti. Srećom, tu je Bud…

Ovjenčana sa pet Oscara i tri Zlatna globusa te nagrađena u Veneciji, virtuozna crna komedija Billyja Wildera njegovo je komercijalno najuspješnije ostvarenje. Riječ je o emotivnom, dirljivom i suptilnom djelu koje se na vrlo intrigantan način bavi vječnom i univerzalnom temom odnosa među spolovima, istodobno sjajno funkcionirajući kao razorna kritika korporacijskog kapitalizma, kao moralka o dobrodušnom i plahom pojedincu uhvaćenom u žrvanj karijerizma i iskorištavanja čovjeka po čovjeku.

Spretnim korištenjem crno-bijele fotografije i polutotala kojima protagonista prikazuje kao sitni kotačić u bezličnom mnoštvu birokracije smještene na 19. katu njujorškog poslovnog nebodera Wilder plemenitog i poštenog antijunaka kojem nedostaje ponosa, hrabrosti i izraženije kralježnice efektno kontrastira svijetu prijetvornih, arogantnih i amoralnih šefova. Wilderov autorski prosede i ovdje odlikuju sklonost iskričavim dijalozima i unutarnjim monolozima, promišljeno bavljenje motivima obmane i samoobmane, inteligentno satiričan prikaz nehumanog i materijalističkog suvremenog društva, vrlo efektno kreiranje urbanog miljea te vješto umetanje crnohumornih, grotesknih, melodramskih i gotovo tragičnih motiva.

Goran Čelig