You are currently viewing Godišnjica premijere filma Anatomija jednog umorstva legendarnog Otta Premingera

Godišnjica premijere filma Anatomija jednog umorstva legendarnog Otta Premingera

Na današnji je dan, 29. lipnja 1959. godine u dva grada u državi Michigan, Ishpemingu i Marquetteu, održana premijera slavnog filma “Anatomija jednog umorstva” (Anatomy of a Murder) legendarnog redatelja i producenta Otta Premingera.

Jednog jutra, nedugo nakon što se vrati iz ribolova, odvjetnika Paula Bieglera iz provincije Michigan posjeti privlačna Laura Manion. Ona je supruga grubog i agresivnim ispadima sklonog pukovnika Freda Maniona, čovjeka optuženog za ubojstvo lokalnog pipničara Barneya Quilla. Quill je navodno pretukao i silovao Lauru, atraktivnu ženu sklonu izvanbračnim avanturama. Iako mu Manion nije nimalo simpatičan, Paul hitno treba neki veći slučaj da bi reanimirao svoju karijeru, kao i karijeru svoga kolege, alkoholičara Parnella McCarthyja. Postupno se zbližavajući s Laurom, Paul će početi otkrivati zanimljive detalje o čitavom slučaju, a naposljetku u sudnici suočava se s iskusnim i ambicioznim pomoćnikom državnog tužitelja Claudeom Dancerom.

Godine 1960. nominirana za sedam Oscara, uključujući one za najbolji film, adaptirani scenarij te glavnu i dvije sporedne muške uloge, kao i za četiri Zlatna globusa i tri nagrade BAFTA, izvrsna sudska krimi-drama “Anatomija jednog umorstva” producenta i redatelja Otta Premingera izuzetno je uspjela adaptacija istoimenog romana koji je pod pseudonimom Robert Traver napisao sudac John D. Voelker.

Riječ je o većim dijelom komornom, izvrsno režiranom, intrigantnom, odlično glumljenom i sjajno napisanom ostvarenju čiji je scenarist ugledni Wendell Mayes (Drvo za vješanje, Express pukovnika Ryana). U suradnji s njim, tri puta za Oscara nominirani Preminger (Rijeka bez povratka, Čovjek sa zlatnom rukom) kreirao je jedan od prvih holivudskih filmova koji se eksplicitno bavi temama seksa i silovanja, koji sa zamjetnim cinizmom oslikava američki sudski sistem te koji mnogi drže najboljom sudskom dramom svih vremena.

U vrijeme premijere ostvarenje je smatrano prilično kontroverznim, dijelom zbog pionirskog bavljenja spomenutim temama seksa i silovanja, dijelom zbog na filmu dotad nikad izgovorenih riječi poput “kontracepcija”, a dijelom i zbog efektnog prikaza manipuliranja pravdom i sudskom procedurom.

U glavnoj ulozi nastupa legendarni oskarovac James Stewart (Divan život, Vrtoglavica), a u zvjezdanoj postavi njegovi su partneri Lee Remick (Dani vina i ruža, Predskazanje), Ben Gazzara (Ubojstvo kineskog kladioničara, Veliki Lebowski) i također oskarovac George C. Scott (Dr. Strangelove, Patton).

Jednu od najboljih svojih ilustracija na špici izradio je znameniti Saul Bass (Sjever – sjeverozapad, Psycho, Spartak), a soundtrack potpisuje veliki Duke Ellington, koji se i sam pojavljuje u filmu.

Goran Čelig