You are currently viewing Godišnjica premijere filma American Splendor u režiji Shari Springer Berman i Roberta Pulcinija

Godišnjica premijere filma American Splendor u režiji Shari Springer Berman i Roberta Pulcinija

Na današnji dan, 20 siječnja 2003. godine na filmskom festivalu Sundance prikazano je jedno od kultnih milenijskih ostvarenja, čuveni “American Splendor” u režiji Shari Springer Berman i Roberta Pulcinija. “American Splendor” dokumentarna je drama snimljena u stilu kolaža koja se temelji na istinitoj životnoj priči Harveyja Pekara. Običan je to čovjek koji je cijeli život radio dosadan posao voditelja kartoteke u bolnici, ali svojim je autobiografskim stripom stekao kultnu slavu.

“American Splendor” uranja gledatelja u život i svjetonazor Harveyja Pekara: voditelja kartoteke, intelektualca iz radničke klase, opsesivno-kompulzivnog kolekcionara i tvorca poticajnog autobiografskog stripa u nastavcima “American Splendor”. Više od dva desetljeća stranice “American Splendora” bilježile su prozaične nevolje, nasumična iskustva i kulturna uzdizanja koja čine Pekarovu svakodnevicu u njegovu rodnom Clevelandu u Ohiju. “American Splendor” istinita je saga o običnom čovjeku iz radničke klase koji je našao ljubav, obitelj i kreativni glas kroz strip.

Nagrađena na festivalu u Sundanceu 2003., iste godine nominirana za Oscara za najbolji adaptirani scenarij, na kanskom festivalu ovjenčana nagradom Fipresci u programu “Izvjestan pogled”, te nominirana za Zlatni globus u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge (Hope Davis), izvrsna humorna biografska drama scenarističkog i redateljskog para Shari Springer Berman i Robert Pulcini (Off the Menu: The Last Days of Chasen´s, The Young and the Dead, Wanderlust) iznimno je uspjela adaptacija kultnih underground-stripova Harveya Pekara, Roberta Crumba i Joyce Brabner.

Ljubitelji američkog underground-stripa zasigurno znaju tko je Harvey Pekar. Ekscentrični arhivar iz Clevelanda, zaljubljenik u književnost i jazz krajem 60-ih godina zbližio se s Robertom Dennisom Crumbom (stripovi Keep on Truckin´, Mr. Natural), prijateljem slavne Janis Joplin i svojevrsnim zaštitnim znakom kultnog strip časopisa Mad Magazine, te budućim autorom glasovitog underground-stripa Mačak Fritz, prema kojem je animator Ralph Bakshi realizirao istoimeni provokativni crtić, prvi animirani film u povijesti koji je dobio oznaku X.

Sredinom 70-ih godina Crumb je prema kratkim pričama iz njegova života nacrtao strip, American Splendor, koji je ubrzo stekao kultni status. Nakon što se za ekraniziranje Pekarove priče 80-ih zainteresirao Jonathan Demme (Čudesna djevojka, Kad jaganjci utihnu, Philadelphija), do konačne realizacije došlo je tek dvadesetak godina potom, kad se projekta prihvatio bračni i redateljski par, dokumentaristi Shari Springer Berman i Robert Pulcini.

U glavnoj ulozi nastupa sjajni Paul Giamatti (Moćna Afrodita, Sabrina, Donnie Brasco, Kralj etera, Moj dečko se ženi, Spašavanje vojnika Ryana, Pregovarač, Planet majmuna, Povjerljivo), izvrsni karakterni glumac za sporednu rolu u drami “Cinderella Man” Rona Howarda nominiran za Oscara. Uz stvarnoga Harveya Pekara, Joyce Brabner i Tobyja Radloffa, Giamattijevi su partneri Hope Davis (Tanka linija smrti, Sam kod kuće, Mumford, Gospodin Schmidt, Ubojstvo i margarite, Dokaz), James Urbaniak (Zajahati s vragom, Ispovjedi opasnog uma, serija Dani straha) i Judah Friedlander (Zoolander, Showtime, Napokon Polly, Starsky & Hutch).

Goran Čelig