You are currently viewing Godišnjica objavljivanja istoimenog, sedmog albuma grupe Bijelo dugme

Godišnjica objavljivanja istoimenog, sedmog albuma grupe Bijelo dugme

Na današnji dan, 12. prosinca 1984. godine objavljen je sedmi studijski album “Bijelo dugme” najvećeg sarajevskog i jugoslavenskog rock-benda Bijelo dugme, u mnogočemu drugačiji od prethodnih ostvarenja.

Originalni pjevač grupe Željko Bebek napustio je bend 23. travnja 1984., kada je objavljen njegov drugi solo-album “Mene tjera neki vrag”, a na mjesto pjevača stiže mlada zvijezda u usponu Mladen Vojičić Tifa, koji je prije Dugmeta svirao u grupama Top i Teška industrija. Doduše, Bregović je prije Tife mjesto pjevača ponudio Alenu Islamoviću (Divlje jagode), što je on odbio jer je imao ugovor s Divljim jagodama i dogovorene nadolazeće nastupe u Londonu, od kojih je bend mnogo očekivao. Tifa, zajedno s ostalim članovima Bijelog dugmeta, ljeto provodi u Rovinju, gdje uvježbavaju materijal za novi album, a Bregović istovremeno sa Zdravkom Čolićem u Sloveniji osniva izdavačku kuću Kamarad. Za distribuciju albuma dogovara se s kućom Diskoton, čime je dugogodišnja suradnja Bijelog dugmeta i izdavačke kuće Jugoton završila.

Album nazvan jednostavno “Bijelo dugme” na ovitku ne donosi fotografiju s članovima sastava nego sliku Uroša Predića “Kosovka devojka”, zbog čega će mnogi godinama poslije taj album nazivati upravo prema slici s naslovnice. Materijal na albumu prikazuje Bregovića okrenutog prema etnoglazbi, a na albumu su mu gostovali Orkestar narodnih instrumenata RTV Skopje, Ladarice, Sonja Beran-Leskovšek, Pece Atanosovski i Bora Đorđević iz Riblje čorbe, koji u skladbi “Pediculis pubis” pjeva zajedno s Tifom i Bregovićem. Tadašnja jugoslavenska himna “Hej, Slaveni” pokrenula je čitavi val jugoslavenstva i kod drugih sarajevskih sastava, a “Lipe cvatu, sve je isto k’o i lani” premetnula se u najveći hit te godine. Tu su se još našle hit-skladbe “Padaju zvijezde”, “Jer kad ostariš”, “Lažeš” i “Da te bogdo ne volim”.

Naklada albuma i posjet na koncertima za vrijeme održavanja turneje opet su premašili sva očekivanja. Nakon toga vratili su se klupskim nastupima, koje su održali u zagrebačkom klubu “Moša Pijade” (danas Boogaloo) i sarajevskoj “Slozi”. Tifa je pod teretom slave i profesionalnih obaveza 1. listopada 1985. napustio Dugme i otišao u Gabelu na dosluženje vojnog roka. S Bijelim dugmetom posljednji put nastupa 2. kolovoza na koncertu u Moskvi, kada su zajedno s Bajagom i Instruktorima predstavljali domaću rock-scenu na svjetskom festivalu omladine i studenata.

Bijelo dugme činili su tada Mladen Vojičić Tifa (vokal), Goran Bregović (gitara), Vlado Pravdić (klavijature), Zoran Redžić (bas) i Goran Ivandić Ipe (bubanj).

Popis pjesama: 1. Hej, Slaveni | 2. Padaju zvijezde | 3. Meni se ne spava | 4. Za Esmu | 5. Jer kad ostariš | 6. Lipe cvatu, sve je isto k’o i lani | 7. Pediculis pubis | 8. Aiaio radi radio | 9. Lažeš | 10. Da te bogdo ne volim.

Goran Čelig