You are currently viewing Godišnjica objavljivanja istoimenog debi-albuma čuvene grupe Black Sabbath

Godišnjica objavljivanja istoimenog debi-albuma čuvene grupe Black Sabbath

Na današnji dan, 13. veljače 1970. godine čuvena hard-rock grupa Black Sabbath objavila je istoimeni debitantski album “Black Sabbath” (Vertigo). Amerikanci će na njega čekati do 1. lipnja, kada će ga ondje objaviti Warner Bros. Na njemu se nalazi i legendarna pjesma “Black Sabbath” (po istoimenom hororu Marija Bave s Borisom Karloffom u glavnoj ulozi), po kojoj si je bend i nadjenuo ime. Upravo je ona nagovijestila smjer budućih Sabbathovih tekstova, kojima dominiraju osjećaji straha, paranoje i nesigurnosti.

Krajem 1969. godine Black Sabbath objavljuje singl “Evil Woman”, obradu benda Crow na etiketi Philips Records (na B-strani nalazio se razigrani progressive / hard-rock / blues “Wicked World”), ali kako je vlasnik pokrenuo novu etiketu specijaliziranu za progresivni rock, singl je početkom 1970. objavljen i za Vertigo. “Evil Woman” bila je blues / hard-rock pjesma koja je tek po učestalim Iommijevim rifovima i solažama odskakala od recentne produkcije, ali mogao se osjetiti specifičan Ozzyjev vokal, duboko natopljen tugom, mrakom i melodičnom, prilično nevinom “pop”-dramatikom.

Prvi i epohalni album snimali su otprve, bez ikakvih naknadnih intervencija u studenom 1969. jer ekipa iz londonskog studija Regent Sound nije imala živaca slušati njihovu glazbu. Kompletan materijal snimljen je u jednome danu, Ozzy je vokale otpjevao u dahu, zbog čega će poslije izjaviti da uopće nije zadovoljan njima. Za miks su imali samo dva dana, što ni u današnjim uvjetima nije dovoljno. No album je pokazao pravo stanje stvari, da Sabbathi stvaraju originalne pjesme nadahnute svim verzijama horora, te su bili jedni od pionira koji su u rocku uglazbili književne teme H. P. Lovecrafta “Beyond the Wall of Sleep” i Tolkienov “Lord of the Rings”. To je pokazano u drugom singlu “Wizard” i pjesmi “Behind the Way of Sleep”, koje će zajedno s impresivnim uvodnikom “Black Sabbath” dvadesetak godina poslije ustoličiti doom-metal.

Kritika je popljuvala album, ali na veliko iznenađenje došao je do osmoga mjesta top-liste u Velikoj Britaniji. Poslije je prodan u milijunskoj nakladi, a devedesetih godina proglašen je kamenom temeljcem heavy metala.

Popis pjesama: 1. Black Sabbath / 2. The Wizard / 3. Behind the Wall of Sleep / 4. N.I.B. / 5. Evil Woman (Don’t Play Your Games With Me) / 6. Sleeping Village / 7. Warning.

Goran Čelig