You are currently viewing Godišnjica objavljivanja istoimenog albuma američkog sastava The Modern Lovers

Godišnjica objavljivanja istoimenog albuma američkog sastava The Modern Lovers

Na današnji je dan, 1. kolovoza 1976. godine objavljen prvi, istoimeni album američkog benda The Modern Lovers. Album “The Modern Lovers” (Beserkley Records) ući će u povijest, među ostalim, i kao jedan od onih na čiji se izlazak najdulje čekalo (da nije bilo izdavača Matthewa Kaufmana, pitanje je bi li uopće izašao). Album se počeo snimati još 1972. (osim pjesme “Hospital”), od čega je šest originalnih pjesama producirao tada već bivši član The Velvet Undergrounda John Cale, i to redom: “Roadrunner”, “Astral Plane”, “Old World”, “Pablo Picasso”, “She Cracked” i “Someone I Care About”. Uz kompozicije “Girl Friend” i “Modern World”, sve su snimljene u studiju A & M u Los Angelesu.

The Modern Lovers osnovao je 1970. godine u Bostonu pjevač, tekstopisac i gitarist Jonathan Richman. Početkom 1971. u bend dolazi klavijaturist Jerry Harrison (poslije stalni član legendarnih Talking Headsa), basist Ernie Brooks i bubnjar David Robinson. Richmanov prijatelj i originalni član benda John Felice s Loversima je proveo neko vrijeme nastupajući povremeno, onda kada su mu to školske obaveze dopuštale. Dakako, znatno prije negoli će Felice formirati kultne The Real Kids.

Nakon razlaza originalne ekipe krajem 1974. Richman kao solo-izvođač potpisuje diskografski ugovor s novom izdavačkom kućom Matthewa Kinga Kaufmana, Home of the Hits, koja će uskoro biti preimenovana u Beserkley Records. Za Kaufmana je snimio četiri pjesme, u pratnji bendova Earth Quake i The Rubinoos, uključujući nove verzije i “Roadrunner” i “Government Center”. Godine 1976., s novom postavom The Modern Loversa, Richman je počeo snimati ono što će poslije smatrati svojim pravim debitantskim albumom, “Jonathan Richman and the Modern Lovers”, objavljen u srpnju iste godine.

U međuvremenu Kaufman je sastavio i album “The Modern Lovers” od remiksiranih verzija pjesama snimljenih prije četiri i više godina za Warner i studio A & M. Pjesma “Hospital” našla se na albumu zahvaljujući Jerryju Harrisonu, koji je posjedovao originalne snimke benda iz 1971. godine.

The Modern Lovers utjecali su na brojne velikane nadolazeće punk-rock scene s obje strane Atlantika, uključujući i legendarne Sex Pistolse, čija se rana obrada Richmanove pjesme “Roadrunner” našla na albumu “The Great Rock ‘n’ Roll Swindle”.

Popis pjesama: 1. Roadrunner | 2. Astral Plane | 3. Old World | 4. Pablo Picasso | 5. She Cracked | 6. Hospital | 7. Someone I Care About | 8. Girl Friend | 9. Modern World.

Goran Čelig