You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma … Play Nine Songs with Mr. Quintron punk-rock benda Oblivians

Godišnjica objavljivanja albuma … Play Nine Songs with Mr. Quintron punk-rock benda Oblivians

Na današnji je dan, 29. srpnja 1997. godine objavljen treći, kontroverzni album “… Play Nine Songs with Mr. Quintron” (Crypt) američkog garage punk / garage rock benda Oblivians iz Memphisa. Na albumu se kao gost pojavljuje Quintron (pravim imenom Robert Rolston), poznati orguljaš iz noćnoga kluba Ninth Ward, koji je odsvirao orgulje i udaraljke u nizu pjesama. Producent albuma bio je Steve Moller.

Koncept albuma djelomično je nastao i zbog sklonosti Grega Cartwrighta, tj. Grega Obliviana gospelu. “Greg je jako volio crnački gospel i oduvijek je htio svirati neke gospel-pjesme u stilu Obliviansa, ali samo ako su bile zeznute. Nismo željeli ispasti religiozni, ali nismo se htjeli ni šaliti s cijelom stvari. Bila je to počast duhu glazbe, više Svetom Duhu nego Spasitelju”, izjavio je drugi gitarist Eric Oblivian, tj. Eric Friedl.

Album je snimljen u jednom danu: “Gospodin Quintron stigao je autobusom u Memphis iz Nashvillea, nakon čega smo ga odmah odveli u Ericovu kuću, gdje smo mu pustili neke pjesme koje smo smatrali prikladnima za obradu. Quintron je odmah počeo odgovarati svojim prilozima budućem albumu, bez ikakvog prethodnog znanja o sadržaju. Doduše, poslali smo mu vrpcu s pjesmama, ali mu nikad nije isporučena pa se pojavio ne znajući što želimo raditi!” dodao je Greg.

Unatoč tomu, album je snimljen za osam sati, nakon čega se gospodin Quintron vratio kući autobusom u New Orleans. “Gospodin Quintron bio je u autobusu osam sati, zatim u studiju osam sati, a onda smo ga isti dan odveli u autobus na novih osam sati, tako da je imao prilično teška 24 sata.”

Ta dramatična promjena stila između tog albuma i njegovih prethodnika bila je jedan od razloga konačnog raspada Obliviansa. Kako je Greg Cartwright jednom prilikom rekao: “Ta ploča bila je zapravo razlog zbog kojeg se bend raspao. ‘… Play Nine Songs with Mr. Quintron’ zvučala je više kao ploča Gamblersa nego kao ploča Obliviansa. Nisam siguran da je Eric bio zadovoljan smjerom benda jer sama punk-rock estetika nije bila dostatna za finale benda.”

Popis pjesma: 1. Feel All Right | 2. Live the Life | 3. I May Be Gone | 4. I Don’t Wanna Live Alone | 5. Final Stretch | 6. What’s the Matter Now | 7. Ride That Train | 8. If Mother Know | 9. Mary Lou.

Goran Čelig