You are currently viewing Godišnjica objavljivanja debi-albuma The Age of Plastic dua The Buggles

Godišnjica objavljivanja debi-albuma The Age of Plastic dua The Buggles

Na današnji dan, 10. siječnja 1980. godine objavljen je “The Age of Plastic”, čuveni debitantski i proročanski album engleskog novovalnog dua The Buggles, izašao za Island Records. Bio je to konceptualni album koji je govorio o mogućim posljedicama koje donosi moderna tehnologija. Gotovo sav materijal nastao je nakon uspjeha njihova debitantskog singla “Video Killed the Radio Star” (1979.), koji je odmah zauzeo prvo mjesto UK Singles Charta.

Album je snimljen s budžetom od 60.000 funti i bio je svojevrsna impresija basista Trevora Horna, fascinacija Kraftwerkovim albumom “The Man-Machine” iz 1978. godine, zbog čega je i tražio nekonvencionalne načine snimanja “The Age of Plastic”. Klavijaturist The Bugglesa Geoff Downes album je okarakterizirao kao “glazbu znanstvene fantastike, poput moderne psihodelične glazbe, vrlo futurističku”. Iza nekoliko pjesama stoji i pjevač Bruce Woolley, koji je napustio grupu usred produkcije.

Pjesme za album snimljene su u Virgin’s Town Houseu u zapadnom Londonu, a vokali su snimljeni i miksani u studiju Sarm East. Miksanje albuma završeno je neposredno prije Božića 1979. godine, a produkciju potpisuje bend.

“The Age of Plastic” dosegnuo je 27. mjesto britanske top-ljestvice albuma, uz podijeljene reakcije kritike. I tri sljedeća singla, naslovna “Living in the Plastic Age”, “Clean, Clean” i “Elstree”, ponovo će ući na ljestvicu singlova u Ujedinjenom Kraljevstvu dosegnuvši 16., 38. i 55. mjesto. Časopis Classic Pop prozvao ga je 99. najboljim albumom 80-ih, a časopis Paste 45. najboljim albumom novog vala svih vremena.

Zanimljivo je da su tek na nastupu u rujnu 2010. u Ladbroke Grove’s Supperclubu u Notting Hillu u Londonu prvi put izveli “The Age of Plastic” u cijelosti. Početkom kolovoza 1981. godine MTV započinje s radom, a prvi spot koji je tada emitiran bila je upravo pjesma “Video Killed the Radio Star” grupe The Buggles.

Popis pjesama: 1. Living in the Plastic Age | 2. Video Killed the Radio Star | 3. Kid Dynamo | 4. I Love You (Miss Robot) | 5. Clean, Clean | 6. Elstree | 7. Astroboy (And the Proles on Parade) | 8. Johnny on the Monorail.

Goran Čelig