You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Learning to Crawl sastava The Pretenders

Godišnjica objavljivanja albuma Learning to Crawl sastava The Pretenders

“Learning to Crawl”, objavljen na današnji dan, 13. siječnja 1984. godine, treći je album britanske skupine The Pretenders i prvi koji je snimljen bez dvojice originalnih članova, gitarista Jamesa Honeyman-Scotta i basista Petea Farndona, jer su obojica preminula od prekomjernog uzimanja droge.

Chrissie Hynde i bubnjar Martin Chambers prvobitno su angažirali gitarista Billyja Bremnera iz Rockpilea i basista Tonyja Butlera iz Big Countryja. Ipak, stalni članovi grupe naposljetku će postati gitarist Robbie McIntosh (Paul McCartney, John Mayer) i basist Malcolm Foster.

Na snimanju albuma sudjelovali su i drugi glazbenici; spomenutoga gitarista Billyja Brumnera i Tonyja Butlera možemo čuti u pjesmama “Back on the Chain Gang” i “My City Was Gone”, a Brumner je svirao ritam-gitaru i u “Thin Line Between Love and Hate”, zajedno s bas-gitaristom Andrewom Bodnarom i pijanistom Paulom Carrackom (Sqeeze, Roxy Music).

Unatoč evidentnim personalnim promjenama i teškim životnim situacijama uzrokovanima smrću dvojice članova i prijatelja, “Learning to Crawl” bio je pun pogodak, s kojeg su se izdvajali odlični singlovi i kasniji evergreeni poput “Middle of the Road”, “Back on the Chain Gang”, “Show Me”, “2000 Miles” i “Thin Line Between Love and Hate”. Tu su i također izvrsne pjesme “Time to Avenger” i “I Hurt You”.

Album je, kao i prethodna dva, producirao Chris Thomas (Roxy Music, Sex Pistols, Tom Robinson Band, The Human League, U2, Pulp).

Goran Čelig