You are currently viewing Godišnjica objavljivanja debi-albuma Rattus Norvegicus grupe The Stranglers

Godišnjica objavljivanja debi-albuma Rattus Norvegicus grupe The Stranglers

Samo sedam dana nakon što je The Clash objavio čuveni debi, na današnji dan, 15. travnja pod okriljem kuće United Artists na svjetlo dana izlazi i legendarni debi-album “Rattus Norvegicus” grupe The Stranglers. Bio je to jedan od najprodavanijih albuma punk-ere u Britaniji, koji je na kraju dosegnuo platinastu tiražu. Pjesme “Peaches” i “(Get a) Grip (on Yourself)” objavljene su kao 7-inčni singlovi.

Album se prvobitno trebao zvati “Dead on Arrival”, a naslov je promijenjen u posljednjem trenutku u “Rattus Norvegicus”, što je taksonomski naziv za običnog smeđeg štakora. Prefiks “The Stranglers IV” bio je dodan kao namjerno zbunjivanje javnosti. Album je u samo tjedan dana producirao Martin Rushent, a donio je snimke pjesama koje su činile tadašnji live-set The Stranglersa.

Prvih 10.000 primjeraka originalnog vinilnog izdanja uključivalo je i besplatni 7-inčni singl na kojem su se nalazile pjesme “Peasant in the Big Shitty” (live) te “Choosey Susie”. Predstavljanje albuma održano u pubu Water Rat na King’s Roadu, u četvrti World’s End u Chelseaju.

The Stranglers tada su bili kvartet (sve do 1990. i pjevačeva napuštanja banda) koji su činili Hugh Cornwell (vokal i gitara), Jean-Jacques Burnel (bas), Dave Greenfield (klavijature) i Jet Black (bubanj).

Remasterirane verzije albuma ponovno su objavljene 1996., 2001. i 2018. godine, a uključivale su i dodatne pjesme.

Popis pjesama: 1. Sometimes | 2. Goodbye Toulouse | 3. London Lady | 4. Princess of the Streets | 5. Hanging Around | 6. (Get a) Grip (on Yourself) | 7. Ugly | 8. Down in the Sewer: (a) Falling, (b) Down in the Sewer, (c) Trying to Get Out Again, (d) Rats Rally.

Goran Čelig