You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Faith rock-sastava The Cure

Godišnjica objavljivanja albuma Faith rock-sastava The Cure

Na današnji dan, 14. travnja 1981. godine objavljen je treći studijski album engleskog rock-sastava The Cure, nazvan “Faith”, a za etiketu Fiction Records.

U proljeće prethodne godine bend je doveo Mathieua Hartleyja na synthu i s njim snimio drugi album “Seventeen Seconds”. Zbog uporabe syntha zvuk grupe postao je eksperimentalan, sličan sporim i sumornim naricaljkama. Kad je sastav krenuo na prvu svjetsku turneju, Hartley ga napušta te oni bez njega objavljuju treći album “Faith”, kojim je bend nastavio u započetom mračnom i mučeničkim smjeru, prema goth-rocku. Cjelinu će donekle zaokružiti idućim izdanjem, albumom “Pornography” (1982.).

The Cure iznikli su kasnih sedamdesetih iz pankerske revolucije u Velikoj Britaniji kao dio post-punka i new wavea, i jedan su od rijetkih britanskih bendova tog doba koji je iskovao izuzetno uspješnu karijeru i u Americi. Mašta, kreativnost i pogonski sustav Roberta Smitha zadržali su bend konstantno kreativnim i nepredvidivim iz albuma u album, što im je pomoglo da opstanu kao jedan od najuspješnijih bendova stimuliranih punkom.

Objavi albuma “Faith” prethodio je singl “Primary”, nakon kojega je i album bio dobro prihvaćen, pogotovo od kritike, a postao je i komercijalni uspjeh benda u Ujedinjenom Kraljevstvu dospjevši na četrnaesto mjesto UK Albums Charta i zadržavši se na toj ljestvici čak osam tjedana.

The Cure snimao je treći album “Faith” u londonskom studiju Morgan, u produkciji Mikea Hedgesa i samih članova grupe. Snimili su ga kao tada ustaljeni trio u sastavu: Robert Smith bio je zadužen za vokale, gitaru i sintesajzer, Simon Gallup svirao je bas-gitaru, a Lol Tolhurst svirao je bubanj.

Popis pjesama: 1. The Holy Hour | 2. Primary | 3. The Other Voices | 4. All Cats Are Grey | 5. The Funeral Party | 6. Doubt | 7. The Drowning Man.

Goran Čelig