You are currently viewing Godišnjica objavljivanja debi-albuma High Voltage slavnog australskog sastava AC/DC

Godišnjica objavljivanja debi-albuma High Voltage slavnog australskog sastava AC/DC

Na današnji dan, 17. veljače 1975. godine u Australiji objavljen je debi-album “High Voltage” (Albert) legendarnog hard-rock sastava AC/DC. Njihovo prvo međunarodno izdanje bit će objavljeno 14. svibnja 1976. godine i također je nosilo isti naziv unatoč bitno drugačijem popisu pjesama. Originalno australsko s internacionalnim “High Voltageom” podudara se u samo dvije pjesme, “She’s Got Balls” i “Little Lover”.

To su ujedno i jedine snimke benda gdje AC/DC stvaraju i sviraju pjesme inspirirane glam-rockom, koji će uskoro odbaciti u korist hard-rocka koji će se temeljiti na rifovima. Šest od osam pjesama potpisuju braća Young i Bon Scott, a pjesmu “Soul Stripper” skladala su samo braća.

Unatoč značajnom autorstvu, za prvi je singl odabrana pjesma “Baby, Please Don’t Go”, obrada pjesme Big Joea Williamsa, što ih je dovelo i do trećeg pojavljivanja u australskom glazbenom programu Countdown, u kojem se Bon Scott pojavio odjeven kao plavokosa učenica.

“High Voltage” producirao je dvojac Harry Vanda i George Young, stariji brat Angusa i Malcolma. Snimljen je u studiju Albert u Sydneyu, a bend su tvorili braća Young, Angus i Malcolm, na gitarama, pjevač Bon Scott, basist Rob Bailey (izuzev “Stick Around” i “Love Jane”, u kojima je bas-gitaru odsvirao George Young) te bubnjari Tony Currenti i Peter Clark, koji je svirao taj instrument jedino u pjesmi “Baby, Please Don’t Go”.

U toj postavi AC/DC možete čuti jedino na toj australskoj verziji albuma “High Voltage” te na “’74 Jailbreak”, objavljenom deset godine poslije, koji sadržava pjesme “You Ain’t Got a Hold On Me”, “Show Business”, “Soul Stripper” te “Baby, Please Don’t Go”.

Popis pjesama: 1. Baby, Please Don’t Go | 2. She’s Got Balls | 3. Little Lover | 4. Stick Around | 5. Soul Stripper | 6. You Ain’t Got a Hold On Me | 7. Love Song (Oh Jene) | 8. Show Business.

Goran Čelig