You are currently viewing Godišnjica objavljivanja četvrtog studijskog albuma engleskog rock-sastava Led Zeppelin

Godišnjica objavljivanja četvrtog studijskog albuma engleskog rock-sastava Led Zeppelin

Na današnji dan, 8. studenog 1971. godine objavljen je jedan od najslavnijih rock-albuma svih vremena, četvrti studijski i neimenovani album engleskog rock-sastava Led Zeppelin, najpoznatiji kao “Led Zeppelin IV” (Atlantic Records).

Nakon što je njihov prethodni album “Led Zeppelin III” dobio prilično mlake kritike, članovi sastava odlučili su da će njihov sljedeći album službeno biti bez naslova i da će umjesto toga biti predstavljen s četiri simbola po izboru svakoga člana, bez isticanja imena ili bilo kojih drugih detalja na omotu. Album “Led Zeppelin IV” (zvat ćemo ga tako) producirao je gitarist Jimmy Page, a snimljen je između prosinca 1970. i veljače 1971. godine, uglavnom u ladanjskoj kući Headley Grange. Neformalno okruženje u Headley Grangeu nadahnulo je bend omogućivši članovima da posegnu za različitim aranžmanima i stvaraju stilski vrlo različite pjesme.

Kao i na prethodnim albumima, većinu materijala napisao je bend iako je sadržavao i jednu obradu, hard-bles/rock reinterpretaciju klasične blues-pjesme Memphis Minnie “When the Levee Breaks”, koju su Zeppelini u svojoj verziji učinili bezvremenskom.

Na albumu su se našli hard-rock klasici poput “Black Dog” ili “Rock And Roll”, ali i tolkienovska fantasy skladba “The Battle of Evermore” te kombinacija oba pravca utjelovljena superlegendarnom skladbom “Stairway to Heaven”. Pjesma “Stairway to Heaven” postala je nezapamćen radio-hit unatoč činjenici da je trajala više od osam minuta i da zapravo nikada nije bila objavljena kao singl.

Album je postao potpuni komercijalni, ali i kritički uspjeh, te je i danas najprodavaniji album Led Zeppelina rasprodavši se u više od 37 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Kako na prethodnim albumima, kao i onima koje će objaviti do kraja karijere, Led Zeppelini su djelovali kao dobro znani kvartet: Jimmy Page (gitare), Robert Plant (vokal i usna harmonika), John Paul Jones (bas, synth, klavijature) i John Bonham (bubanj). Za razliku od prethodna tri albuma, u slučaju albuma “Led Zeppelin IV” bendu su se pridružili i neki gostujući glazbenici, poput pjevačice Sandy Denny u “The Battle of Evermore” i pijanista Iana Stewarta u “Rock and Rollu”.

Popis pjesama: 1. Black Dog | 2. Rock and Roll | 3. The Battle of Evermore | 4. Stairway to Heaven | 5. Misty Mountain Hop | 6. Four Sticks | 7. Going to California | 8. When the Levee Breaks.

Goran Čelig