You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Warm Leatheratte Grace Jones

Godišnjica objavljivanja albuma Warm Leatheratte Grace Jones

Na današnji dan, 9. svibnja 1980. godine objavljen je četvrti studijski album “Warm Leatheratte” (Island Records) legendarne manekenke, glumice i dakako glazbenice, osebujne Grace Jones.

Podsjetimo se, između 1977. i 1979. godine Grace je objavila tri diskoalbuma – “Portfolio”, “Fame” i “Muse” – kojima je, i zbog androginog izgleda, postala atrakcija u takozvanim gay-disco krugovima, ponajprije New Yorka, u koji se doselila s Jamajke, a kao manekenka neko je vrijeme radila i u Parizu. Gledano iz današnje perspektive, to su bili jednodimenzionalni albumi kojima ni tada nije uspjela postati diskozvijezdom.

Njezina glazbena putanja počela se mijenjati kad ju je vlasnik Island Recordsa, ujedno i producent albuma “Warm Leatherette” Chris Blackwell, upravio prema Jamajci i početku suradnje s fenomenalnom ritam-sekcijom Sly Dunbar – Robbie Shakespeare, sudionicima antologijskih reggae-albuma izvođača poput Black Uhuru, Culture, Gregoryja Isaacsa, Petera Tosha i drugih.

“Warm Leatherette”, zasnovan i na obradama skladbi Roxy Musica, The Pretendersa, Toma Pettyja i Smokeyja Robinsona, bio je solidan tranzicijski album koji je 1981. časopis New Musical Express proglasio albumom godine. Nisam savršena, ali sam savršena za tebe, bio je jedan od stihova iz njezinih hitova koji joj dobro opisuje osobnost. Bila je savršena, izmišljena upravo za vrijeme u kojem je kraljevala na dance floorovima New Yorka i modnim pistama Pariza, a mjesto njezine apsolutne vladavine bio je kultni njujorški Studio 54. Dosljedno koketiranje s francuskom kulturnom baštinom dali su joj dodatni šarm i visoki stil.

Album je snimljen na Bahamima u produkciji spomenutoga Chrisa Blackwella u suradnji s Alexom Sadkinom, a osim spomenutih Slya i Robbieja, na albumu su sudjelovali Barry Raynolds i Mikey Chung na gitarama, Wally Badarou odsvirao je klavijature, a za perkusije bio je zadužen Uziah Thompson.

Popis pjesama: 1. Warm Leatherette | 2. Private Life | 3. A Rolling Stone | 4. Love Is the Drug | 5. The Hunter Gets Captured by the Game | 6. Bullshit | 6. Breakdown | 7. Paris.

Goran Čelig