You are currently viewing Godišnjica objavljivanja mini LP-a VIS Idoli beogradske rock-grupe Idoli

Godišnjica objavljivanja mini LP-a VIS Idoli beogradske rock-grupe Idoli

Na današnji dan, 18. svibnja 1981. godine objavljen je čuveni mini LP “VIS Idoli” (Jugoton) rock-sastava Idoli, osnovanog 1980. u Beogradu. Izvornu postavu činili su školski prijatelji Vladimir Divljan (gitara, vokal), Srđan Šaper (sintesajzer, udaraljke, vokal), Zdenko Kolar (bas-gitara), Boža Jovanović (bubnjevi) i Nebojša Krstić (udaraljke). Godine 1980. predstavili su se zapaženim singlom “Retko te viđam sa devojkama” te sudjelovanjem u utjecajnom skupnom diskografskom projektu beogradskoga novoga vala “Paket aranžman” (zajedno s Električnim orgazmom i sastavom Šarlo akrobata).

Iduće godine postići će velik uspjeh skladbom “Maljčiki” (otvorenom parodijom sovjetskog socrealizma objavljenom na “Paket aranžmanu”) te nastupnim minialbumom “VIS Idoli”. Album je snimljen u produkciji Ivana Pike Stančića (i u suradnji s članovima zagrebačke grupe Film), a privlači pozornost kolažem autorskih pop-pjesama i novovalnih skladbi, kao i prilično neobičnim izborom reinterpretacija (rock and roll Chucka Berryja “Come On” postaje “Hajde!” te legendarni šlager “Devojko mala” nastao za film “Ljubav i moda” Ljubomira Radičevića).

Ostale su pjesme potpuna preslika nemušte svirke Idola – činjenica je da su i oni sami nakon dugog niza godina priznali kako tada zaista nisu znali svirati ništa osim nekoliko akorda koje su bezglavo ponavljali, ali njihova inteligentna moć da ovladaju sasvim površnom tehnikom ovdje je bez premca. Pjesme “Dok dobuje kiša (u ritmu tam-tama)”, “Zašto su danas devojke ljute”, “Ime Da Da” i “Malena” pokazale su odliku jedinstvenih minimalista da pomoću dva-tri akorda osmisle fantastične rock-skladbe u kojima prednjači romantika, zanos, lepršavost, finoća i melodijski kontinuitet koji ne opada.

Dok su se drugi novovalci praćkali u skidanju Blondie, Iggyja Popa, The Clasha, The Jama, Madnessa, The B-52’s, The Policea i ostalih, Idoli su inteligentno otprašili ono što su mnogi stariji Beograđani u vrijeme igranki kasnih šezdesetih očekivali od vokalno-instrumentalnih sastava. To su potpune autorske skladbe kojima nema premca u tadašnjoj Jugoslaviji. U samo dvadesetak minuta tog albuma Idoli su napravili nevjerojatan komercijalni rad koji ni najoštrija kritika nije mogla slomiti.

Golem komercijalni učinak mogu zahvaliti i polusatnom televizijskom šou-programu u kojem su prezentirali čitav materijal albuma. Jugoton im je osigurao stopostotni uspjeh emitiravši emisiju točno pola sata prije televizijskog “Dnevnika” pa ih je gledao najširi auditorij. Album je prodan u 200.000 primjeraka, što je izniman uspjeh, a posebnost kasetnog izdanja jest zajednička traka s grupom Film, koja je na drugoj strani objavila svoj mini LP uživo “Film u Kulišiću”. Taj je rad uz album “Bistriji ili tupli čovek biva kad…” Šarla akrobate, “Ikebanu” Lačnog Franza, “Sunčanu stranu ulice” Azre, te Filmov “Live u Kulušiću” i kompilaciju “Paket aranžman” proglašen najboljim albumom 1981. godine.

Goran Čelig