You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Trash legendarnog Alicea Coopera

Godišnjica objavljivanja albuma Trash legendarnog Alicea Coopera

Na današnji dan, 25. srpnja 1989. godine na svjetlo dana izlazi superpopularni album “Trash” (Epic) legendarnog Vincenta Damona Furniera, u glazbenom svijetu mnogo poznatijeg kao Alice Cooper.

Nakon neuspješnih i prilično ogoljenih ili apstraktnih albuma s početka osamdesetih kakvi su “Flush the Fashion”, “Special Forces” i “DaDa”, na kojima se autor obračunavao s aktualnim disco-trendovima, Alice će ponovo potonuti u duboku ovisnost o alkoholu i vratiti se liječenju. Izliječen, odbacivši piće, vratio se hard-rocku, šminki i pompoznim turnejama. S gitaristom Kaneom Robertsom napisao je i snimio “Constrictor” (1986.), album koji se danas smatra kultnim klasikom, vjerojatno samo zbog činjenice da označava Cooperov povratak hard-rocku. Album glazbeno nije pretjerano interesantan, ali singlovi “Teenage Frankenstein” i “He’s Back (Man Behind the Mask)” vratili su Coopera u centar zbivanja i predstavili ga novim naraštajima MTV publike. Pjesma “He’s Back” snimljena je za soundtrack šestog dijela “Petka 13.”, ali pojavila se i na “Constrictoru”. Uslijedio je “Raise Your Fist and Yell” (1987.), još jedan pomalo monoton hard-rock album…

Budući da se njegov povratak ipak nije pokazao uspješnim koliko se očekivalo, Alice je pozvao poznatog autora uspješnica Desmonda Childa da mu pomogne oko sljedećeg studijskog projekta. I Child je obavio posao u svom stilu. Odlično poznavanje glazbenih trendova i ukusa publike omogućilo mu je da usmjeri Coopera prema najvećim uspjesima karijere…

Album “Trash” ne treba posebno predstavljati, kao ni megahit-singl “Poison”. Osim Desmonda Childa, Alice je pozvao niz superzvijezda da sudjeluju na albumu. Članovi grupâ Aerosmith i Bon Jovi, kao i niz drugih poznatih glazbenika poput Stevea Lukathera (Toto), pridonijeli su da “Trash” postane najprodavaniji Cooperov album u karijeri.

Usprkos neupitnoj kvaliteti materijala, Alice je ovdje definitivno uskočio u vlak popularnog hard ‘n’ heavy vala. “Trash” je prije svega zanatski hit-album, daleko od inventivnog, ciničnog duha svojih prethodnika. Ta novootkrivena formula za stvaranje hitova izrodila je slične, superkvalitetne, ali i superneutralne albume koji su slijedili, kakvi su “Hey Stoopid” (1991.) i “The Last Temptation” (1994.).

Popis pjesama: 1. Poison | 2. Spark in the Dark | 3. House of Fire | 4. Why Trust You | 5. Only My Heart Talkin’ | 6. Bed of Nails | 7. This Maniac’s in Love with You | 8. Trash | 9. Hell Is Loving Without You | 10. I’m Your Gun.

Goran Čelig