You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Back in Black hard-rock sastava AC/DC

Godišnjica objavljivanja albuma Back in Black hard-rock sastava AC/DC

Na današnji dan, 25. srpnja 1980. godine objavljen je “Back in Black” (Albert Productions i Atlantic Records), sedmi studijski album australskog rock-sastava AC/DC, prvi na kojem je pjevao Brian Johnson, zamjena za pokojnoga Bona Scotta, njihova prethodnog pjevača koji je u veljači 1980. umro od trovanja alkoholom nakon višednevnog opijanja.

Bio je to velik šok za sastav poslije komercijalnog uspjeha albuma “Highway to Hell” iz 1979., ali umjesto da se raspadnu, što su svi očekivali, preostali članovi grupe Angus Young, Malcolm Young, Cliff Williams i Phil Rudd odlučili su nastaviti i angažirali su Johnsona, koji je prethodno bio pjevač sastava Geordie. U tome su ih podržali i Scottovi roditelji, koji nisu željeli da bend odustane nakon prvog plasmana na top-liste i toliko željenog proboja na svjetsku scenu.

Album su skladala braća Angus i Malcolm Young te Brian Johnson, a sniman je na Bahamima od travnja do svibnja 1980. godine s producentom Robertom Johnom Muttom Langeom, koji je također producirao “Highway to Hell”. Nakon završetka grupa je miksala “Back in Black” u Electric Lady Studios u New Yorku. Potpuno crni omot albuma odabran je kao znak žalosti za Scottom.

“Back in Black” bio je nezapamćen komercijalni i kritički uspjeh. Procjenjuje se da je prodan u 50 milijuna primjeraka diljem svijeta, što ga čini jednim od najprodavanijih albuma u povijesti popularne glazbe. AC/DC popratio je album jednogodišnjom svjetskom turnejom koja je učvrstila status grupe lansiravši je među najpoznatije na planetu.

Osim što je album pozitivno ocijenjen neposredno poslije objavljivanja, godinama je redovito uvrštavan na brojne popise najvećih albuma svih vremena. Dana 9. prosinca 2019. album je dobio 25-erostruki platinasti certifikat američke diskografske udruge RIAA, što ga čini četvrtim najprodavanijim albumom u Sjedinjenim Državama i najprodavanijim albumom koji nikada nije dosegnuo prvo mjesto na američkim ljestvicama.

Popis pjesama: 1. Hell’s Bells | 2. Shoot to Thrill | 3. What Do You Do for Money Honey | 4. Given the Dog a Bone | 5. Let Me Put My Love into You | 6. Back in Black | 7. You Shook Me All Night Long | 8. Have a Drink on Me | 9. Shake a Leg | 10. Rock and Roll Ain’t Noise Pollution.

Tihomir Mršić