You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Touch grupe Eurythmics

Godišnjica objavljivanja albuma Touch grupe Eurythmics

Na današnji dan, 14. studenog 1983. godine grupa Eurythmics objavila je treći album naslovljen “Touch” (RCA). Taj popularni elektro-dvojac koji su činili Annie Lennox i Dave Stewart, znanci iz novovalnoga benda Tourists, svojim je eksplozivnim ritmom i tekstovima definitivno zatvorio usta svima koji su na spomen Eurthmycsa tvrdili da se radi o “lakim notama”. Iako prvijenac “In the Garden” nije zabilježio osobit uspjeh, već drugi album “Sweet Dreams (Are Made of This)” donosi ultimativne hitove, od naslovne “Sweet Dreams” do “Love Is a Stranger”, a onda iste godine objavljuju i sjajni “Touch” s evergrinima poput “Here Comes the Rain Again”,”Who’s That Girl” ili “Right by Your Side”.

Duet je tih godina bio na vrhuncu karijere, tek s blagim kreativnim padom tijekom druge polovice 80-ih. No svojom prepoznatljivom glazbom ostaje u trendu, aktivan je sve do ranih 90-ih, kada Annie Lenox započinje vrlo uspješnu samostalnu karijeru kojom dominiraju albumi “Diva” i “Medusa”. I Dave Stewart imao je još toga za reći pa je njegov singl “Heart of Stone” bio vrlo uspješan, a ne trebamo zaboraviti ni odličnu suradnju sa saksofonisticom Candy Dulfer u nezaboravnom instrumentalu “Lilly Was Here” koji su snimili kao dio soundtracka za film “De kassière” redatelja Bena Verbonga, koji se u svijetu prikazivao pod nazvom “Lily Was Here”.

Eurythmics će se ponovno ujediniti 1999. godine, što će uroditi još jednim odličnim albumom, “Peace”. Eutythmics su bili i ostali jedan od najboljih elektroničkih pop-dueta svih vremena. Njihov glazbeni izričaj ostao je jedinstven i moderan i dandanas.

Album su Eurythmicsi snimili u londonskom studiju Church u produkciji Davea Stewarta. Sve vokale otpjevala je Annie Lennox, odsvirala klavijature i flautu te sudjelovala u aranžiranju. Multinstrumentalist Dave Stewart odsvirao je gotovo sve ostalo. Od gostujućih glazbenika treba spomenuti basista Deana Garciju (Curve), trubača Dicka Cuthella, saksofonista Martina Dobsona… Aranžmane za gudače koje izvodi British Philharmonic Orchestra pisao je Michael Kamen.

Popis pjesama: 1. Here Comes the Rain Again | 2. Regrets | 3. Right by Your Side | 4. Cool Blue | 5. Who’s That Girl? | 6. The First Cut | 7. Aqua | 8. No Fear, No Hate, No Pain (No Broken Hearts) | 9. Paint a Rumour.

Goran Čelig