You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Hours Davida Bowieja

Godišnjica objavljivanja albuma Hours Davida Bowieja

Na današnji je dan, 4. listopada 1999. godine objavljeno dvadeset drugo studijsko izdanje “Hours” (Virgin) engleskoga glazbenika Davida Bowieja. Ustvari je objavljen 21. rujna putem interneta na Bowiejevoj web-stranici BowieNet, čime je postao prvi album velikog izvođača dostupan za preuzimanje putem interneta.

Nastao kao soundtrack za videoigru “Omikron: The Nomad Soul”, “Hours” je ujedno bio i posljednja Bowiejeva suradnja s gitaristom Reevesom Gabrelsom, s kojim je radio od davne 1988. godine. Album je snimljen sredinom godine u studijima na Bermudi i New Yorku. U usporedbi s eksperimentalnom prirodom drugih Bowiejevih djela tijekom tog desetljeća, pjesme na albumu “Hoursu” daleko su konvencionalnije donoseći pop-rock i art-pop stil koji uvelike podsjeća na “Hunky Dory” iz 1971., dalje evocirajući stilove i prethodno istražene ideje na njegovim prijašnjim pločama. Stihovi su introspektivni i govore o temama kao što su kolaps odnosa i tjeskoba. Prisutne su i neke kršćanske teme, što se ocrtava i na omotu inspiriranom Pietom, koji prikazuje kratkokosog Bowieja iz “Earhling”-doba, koji se odmara u naručju dugokose i mlađe verzije Bowieja.

Album “Hours” popraćen je s nekoliko vrlo uspjelih singlova koji su ušli u Top 40 singlova, zbog čega je album u konačnici dosegnuo visoko peto mjesto britanske ljestvice albuma. Također je bio i prvi Bowiejev album koji nije ušao među Top 40 američkog Billboarda (47. mjesto) još od 1972. godine. Također je dobio različite kritike, od kojih su mnogi hvalili pojedinačne pjesme, ali kritizirali album u cjelini.

Na snimanju su osim Bowieja i spomenutoga Gabrelsa sudjelovali i Chris Haskett, koji je svirao ritam-gitaru, basisti su bili Mark Plati i Marcus Salisbury (u pjesmi “New Angels Of Promise”), na mjestu bubnjara bili su Mike Levesque te Sterling Campbell (u pjesmama “New Angels Of Promise” i “The Dreamers”), Everetta Bradleyja možemo čuti na perkusijama u pjesmi “Seven”, a prateće je vokale u pjesmi “Thursday’s Child” pjevala Holly Palmer. Produkciju su potpisali David Bowie i Reeves Gabrels.

Popis pjesama: 1. Thursday’s Child | 2. Something in the Air | 3. Survive | 4. If I’m Dreaming My Life | 5. Seven | 6. What’s Really Happening? | 7. The Pretty Things Are Going to Hell | 8. New Angels of Promise | 9. Brilliant Adventure | 10. The Dreamers.

Goran Čelig