You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma The Dark Side of the Moon rock-sastava Pink Floyd

Godišnjica objavljivanja albuma The Dark Side of the Moon rock-sastava Pink Floyd

Prije točno pedeset godina, 1. ožujka 1973., u Sjedinjenim Američkim Državama objavljen je legendarni album “The Dark Side of the Moon” (Harvest/EMI), osmi studijski album slavne progresivne rock-skupine Pink Floyd. U Ujedinjenome Kraljevstvu izašao je nešto više od dva tjedna nakon toga, 16. ožujka.

Bio je to koncept baziran na idejama koje je sastav otkrio na koncertima i u prijašnjim pjesmama, ali bez instrumentalne razrade karakteristične za njih, ponajprije zbog odlaska iz benda osnivača Syda Barretta. Teme su kojima se album bavi sukobi, pohlepa, prolazak vremena i duševne bolesti, na što je djelomično utjecalo i Barrettovo psihičko zdravlje.

Album se razvio kao dio nadolazeće turneje i izveden je uživo nekoliko mjeseci prije nego što je snimanje u studiju započelo. Novi je materijal dodatno obrađen za vrijeme turneje i snimljen je u dva navrata, 1972. i 1973. godine, u londonskom studiju Abbey Road. Bend je iskoristio mnoge pogodnosti tadašnje tehnike i vlastite napredne ideje – viševrpčano snimanje, loopere i sintesajzere, što je spadalo u najmoderniju produkciju.

“The Dark Side of the Moon” postao je popularan odmah nakon izlaska i zadržao se na ljestvicama 741 tjedan, dakle od 1973. do 1988. godine, dulje nego bilo koji drugi album u povijesti. Sa 45 milijuna prodanih primjeraka, postao je najprodavaniji album grupe i jedan od najprodavanijih u svijetu svih vremena.

S albuma su skinuta i dva singla, “Money” i “Time”. Osim komercijalnog uspjeha, “The Dark Side of the Moon” smatra se jednim od najboljih rock-albuma uopće, a kritičari ga slave kao jedan od najboljih albuma grupe.

Produkciju albuma potpisuje sâm bend, koji tada nastupao kao kvartet u sastavu Roger Waters (vokal i bas), David Gilmour (vokal i gitara), Richard Wright (klavijature) i Nick Mason (bubanj). Od gostujućih glazbenika, treba izdvojiti saksofonista Dicka Parryja, čiji instrument možemo čuti u pjesmama “Money” i “Us and Them”, a ulozi vokalista na albumu “The Dark Side of the Moon” čujemo Doris Troy, Lizu Strike, Barryja St. Johna, Lesley Duncan te Clare Tory u izvanvremenskoj izvedbi pjesme “The Great Gig in the Sky”.

Popis pjesama: 1. Speak to Me | 2. Breathe | 3. On the Run | 4. Time | 5. The Great Gig in the Sky | 6. Money | 7. Us and Them | 8. Any Colour You Like | 9. Brain Damage | 10. Eclipse.

Goran Čelig