You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma The Beatles glasovite istoimene grupe

Godišnjica objavljivanja albuma The Beatles glasovite istoimene grupe

Paradoksalno, album “The Beatles”, objavljen na današnji dan, 22. studenog 1968. godine, bio je svojevrstan početak kraja benda. Forma dvostrukog albuma nipošto nije prototip onog što bi trebalo označavati ili sugerirati raspad neke grupe, ali “Bijeli album” The Beatlesa, kako ga se najčešće zove, pravi je dokument sumraka sastava koji je trajno obilježio te umnogome i definirao suvremenu popularnu glazbu.

Nastao u punoj autorskoj zrelosti i u stvaralačkom zamahu kojem je samo nebo bila granica, nakon upečatljive psihodelične faze, ali i zbog dramatičnih događaja poput smrti dugogodišnjeg menadžera i prijatelja Briana Epsteina, Lennonove rastave i zaljubljivanja u konceptualnu umjetnicu Yoko Ono, turbulencija i stresova oko osnivanja korporacije Apple te čudne indijske epizode, raskošni dvostruki album napokon je predstavio The Beatles kao potpuno različite i sve udaljenije četiri persone.

Samo pisanje pjesama odvijalo se u Indiji i nakon povratka u Veliku Britaniju, uglavnom u samoći svakog od autora, a snimanje u studiju bilo je sve samo ne performans punokrvnog i kompaktnog benda kakvog bi, u pravilu, sugerirao takav album. Tenzije među članovima sastava konstantno su rasle i sukobi su bili iznimno burni, toliko da je u jednom stadiju Ringo napustio bend, razočaran svojim položajem u njemu. Počesto bi McCartney i Lennon snimali pjesme jedan bez drugoga, po dogovoru i s različitim studijskim tehničarima, a usred snimanja producent George Martin otišao je na godišnji odmor. Taj kreativni kaos odrazio se neizbježno na kompaktnost snimljenog materijala. Usprkos svim problemima, nije ga manjkalo, a iz tog nereda izniklo je jedno od najzačudnijih remek-djela rocka.

Goran Čelig