You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Sweet Dreams (Are Made of This) dua Eurythmics

Godišnjica objavljivanja albuma Sweet Dreams (Are Made of This) dua Eurythmics

Na današnji dan, 4. siječnja 1983. godine za izdavačku kuću RCA Records objavljen je “Sweet Dreams (Are Made of This)”, drugi studijski album britanskog pop-dua Eurythmics.

Sadržavao je deset pjesama koje su većinom napisali Annie Lennox i Dave Stewart – “Love Is a Stranger”, “I’ve Got an Angel”, “I Could Give You (A Mirror)”, “The Walk”, “Sweet Dreams (Are Made of This)”, “Jennifer”, “This Is the House”, “Somebody Told Me” i “This City Never Sleeps” – a “Wrap It Up” skladali su Isaac Hayes i David Porter. Reizdanje albuma iz 2005. godine sadržavalo je, među ostalim, i pjesmu “Satellite of Love” Loua Reeda.

Nakon Eurythmicsova početnog komercijalnog neuspjeha “Sweet Dreams (Are Made of This)” postao je prekretnica donijevši tom duetu uspjeh s obje strane Atlantskog oceana. Naslovna pjesma bila je posebno popularna, a i danas je jedna od najprepoznatljivijih Eurythmicsovih skladbi. Glazbeni videospot, popularan na MTV-u u Sjedinjenim Državama, zapamćen je po tome što Annie Lennox mijenja spol, a singl “Love Is a Stranger”, prethodno neuspješan, ponovno je objavljen i također je postao hit. I to je bilo popraćeno videospotom u kojem je Lennoxova odjevena i kao muškarac i kao žena.

Produkciju albuma odradili su Stewart, Adam Williams i Robert Crash, a od najboljih plasmana te godine, bio je drugi na novozelandskoj, treći na britanskoj te 15. na američkoj ljestvici.

Tihomir Mršić