You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Red Rose Speedway rock-sastava Wings

Godišnjica objavljivanja albuma Red Rose Speedway rock-sastava Wings

Na današnji dan, 4. svibnja 1973. godine objavljen je treći studijski album “Red Rose Speedway” britansko-američkog rock-sastava Wings. Album je objavila diskografska kuća Apple Records u vlasništvu Beatlesa, čemu je prethodila objava singla “My Love”.

Na omotu oba izdanja sastav je nazvan Paul McCartney and Wings, čime je prekinuta tradicija prethodnih izdanja Wingsa. Promjena je napravljena s namjerom da ime slavnog Beatlesa izvuče bend iz anonimnosti, koja je bila glavni krivac za komercijalni neuspjeh debi-albuma grupe Wings “Wild Life” iz 1971. godine.

Prije snimanja albuma Wingsi su angažirali gitarista Henryja McCullougha i s njim u veljači 1972. godine objavili singl “Give Ireland Back to the Irish”, koji je BBC odbio emitirati zbog političkih poruka i stavova. Snimanje albuma “Red Rose Speedway” odvijalo se tijekom 1972. u čak pet londonskih studija, a za to vrijeme Wingsi su snimili i singlove koji neće biti na njemu. To su “Mary Had a Little Lamb”, “Hi, Hi, Hi” i legendarni “Live and Let Die”, iskorišten kao najavna pjesma filma o Jamesu Bondu “Živi i pusti druge da umru”, u kojem će sir Roger Moore prvi put nastupiti u toj ulozi.

“Red Rose Speedway” prvobitno je planiran kao dvostruki album, a u konačnici sažet je kao jedan LP, i to na zahtjev izdavača EMI-ja. Tvrtka se plašila neuspjeha, zbog čega nije željela prihvatiti rizik. Članovi benda McCullough i Denny Laine poslije su izrazili veliko razočaranje izborom pjesama koje će se u konačnici naći na albumu.

Naposljetku se strah izdavača pokazao potpuno neopravdanim jer je “Red Rose Speedway” zauzeo visoko peto mjesto UK Albums Charta i prvo mjesto američke ljestvice Billboard Top LPs & Tape, a singl “My Love” bio je broj jedan US Billboard Hot 100 singlova.

Iako se pokazao velikim komercijalnim uspjehom, dobio je oprečne kritike, a nekoliko recenzenata čak je smatralo kako su pjesme s albuma “Red Rose Speedway” u najmanju ruku beznačajne i osrednje. I desetljećima poslije kritičari se nisu mogli složiti u ocjeni tog albuma. Ponovno je izdan 1987. i 1993. godine s dodatnim pjesmama i remasteriran 2018. kao dio arhivske zbirke Paula McCartneyja. Remaster iz 2018. uključuje rekonstruiranu dvostruku LP verziju albuma.

“Red Rose Speedway” snimljen je u sljedećoj postavi Wingsa: Paul McCartney, Linda McCartney, Denny Laine, Henry McCullough i Denny Seiwell. Album je producirao Paul McCartney.

Popis pjesama: 1. Big Barn Bed | 2. My Love | 3. Get On the Right Thing | 4. One More Kiss | 5. Little Lamb Dragonfly | 6. Single Pigeon | 7. When The Night | 8. Loup (First Indian on the Moon) | 9. Medley: Hold Me Tight / Lazy Dynamite / Hands of Love / Power Cut.

Goran Čelig