You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Piece of Mind legendarne grupe Iron Maiden

Godišnjica objavljivanja albuma Piece of Mind legendarne grupe Iron Maiden

Na današnji dan, 16. svibnja 1984. godine objavljen je četvrti studijski album “Piece of Mind” (EMI) legendarne grupe Iron Maiden. Taj album danas ima status jednog od najboljih uradaka benda, a također ga se pamti kao prvi album na kojem je nastupio tada novi bubnjar Nicko McBrain. Bio je to početak divnog prijateljstva, ali i glazbene suradnje koja traje i danas.

“Piece of Mind” prvi je album koji su snimili u Nassauu, točnije u studiju Compass Point, a konačni miks napravili su u studiju Electric Lady u New Yorku. Samo snimanje materijala za album proteklo je vrlo glatko, a pjesme donose njihove tipične motive i teme, uglavnom srednjovjekovne i znanstvenofantastične.

Zanimljivost povezana s albumom svakako je ona vezana uz finalnu pjesmu “To Tame a Land”, koja je greškom u prvoj ediciji navedena pod nazivom “Dune” (možda i ne greškom). Trebao je to biti njezin originalni naslov, ali bend nije dobio dopuštenje autora pa su ga morali promijeniti. Razlog je navodno što slavni pisac, autor “Dina” Frank Herbert “ne voli rock-bendove, osobito one koji sviraju teški rock, a pogotovo bendove poput Iron Maidena”.

Budući da su nakon objave prethodnog albuma “The Number of the Beast” zadobili i status sotonista, odlučili su se na račun toga narugati. Zbog toga su na početku pjesme “Still Life” unatraške snimili poruku u kojoj prilično pijani Nicko u stilu Johna Birda oponaša Idija Amina – i na kraju podriguje.

Novonastala buduća klasična faza Maidena i dalje je bila pod budnim okom Martina Bircha, a rezultati se jasno mogu čuti: album je vrlo dinamičan, s pregršt detalja i jasno definiranih instrumenata. Odličan je primjer produkcije koja istovremeno može biti žestoka, ali i uhu ugodna. Dojam zvuka jest vrlo opušten, zbog čega album i danas možete bez problema pojačati a da vas s vremenom ne umori.

Bend je album snimio kao dobro znani kvintet: Bruce Dickinson (vokal), Steve Harris (bas), Dave Murray (gitara), Adrian Smith (gitara) i Nicko McBrain (bubanj). Sve pjesme potpisuju Harris i Dickinson uz pomoć Smitha (u tri pjesme) te Davea Murrayja (u jednoj).

Popis pjesama: 1. Where Eagles Dare | 2. Revelations | 3. Flight of Icarus | 4. Die With Your Boots On | 5. The Trooper | 6. Still Life | 7. Quest for Fire | 8. Sun and Steel | 9. To Tame a Land.

Goran Čelig